Mørkere tider for lysfesten?

Publisert 14.11.2018
Foto:  Wikimedia

I følge opplysninger blir det julegater og annen julepynt i Bergen også i år. Til og med Øvre Ole Bullsplass skal pyntes i år. Det er flott. Men den mørke siden ved lysfesten i sentrum er at en del butikkeiere synes det blir i dyreste laget å spleise på slikt nå. Det hørte vi også i fjor. Grunnene er nok følgende to: Lavere omsetning grunnet stadig økende netthandel. Det kan Stortinget og Regjeringen gjøre noe med ved å fjerne minimumsgrensen for moms på importerte varer.

Den andre klare grunnen til nedgang for sentrums-handelen kan våre lokale politikere gjøre noe med. Her gjelder det nemlig den vanvittige spredningen og økningen av bompenger og mer og mer innskrenkninger for bilbruk i sentrum. Som i Oslo, henger AP og Venstre seg på MDG (populært – og ganske berettiget kalt Miljøpartiet de gærne!) – som ønsker seg et bilfritt sentrum. Man skal altså gå eller sykle på handlerundene og kanskje ha med en stor trillevogn eller en sykkeltilhenger…??  Hvor langt må idiotien gå før de ansvarlige våkner opp og oppdager virkelighetens verden?

Bergen og Oslo kommer i løpet av ganske få år til å bli såkalte sovebyer med økende forfall og minkende handel – med en mengde tomme butikklokaler som ingen har verken råd eller interesse av å leie. Og da følger automatisk mange flere arbeidsledige! Tendensen er der allerede. Så om noen år er der kanskje ikke tilstrekkelig mange butikker igjen i Bergen sentrum, til at det verken er penger eller har noen hensikt å stase opp sentrum med julegater og annen pynt i en mørk årstid.  Bare lysende minner står tilbake. Det mørkner tydeligvis til på flere områder!

Jeg går ut fra at problemet også merkes både i Oslo og i andre større byer. Vi i Bergen vil i hvert fall beholde den eldgamle tradisjonen med fantastiske julegater – Strandgaten og Torgalmenningen i Bergen, skal gjennom årene ha vært landets flotteste julegater. Dem vil vi i særdeleshet beholde også for fremtiden!  Men da må de ansvarlige ta tak – NÅ – og neglisjere de uansvarlige! (de grønne). Slå ring om sentrumshandelen og hjelp slik til å holde våre by-sentra i gang! Kjøpesentrene i utkantene klarer seg likevel.

Wilfred Høsteland