Morsomt med udefinerbare stedsnavn!

Publisert 28.8.2020
Foto: Sfm.no

Hvis noen ikke er kjent med hvor en del norske byer befinner seg etter Solbergs-regjeringens idiotiske kart-rot, så kan man f.eks. godt tenke seg følgende svar på noen spørsmål fra noen som heller ikke er geografisk oppdatert:

Hvor ligger Oslo? Å, – det er innerst i viken på Østlandet – for viker har vi jo over hele landet.  Enn Fredrikstad da…?   Det er til høyre for den viken som Oslo befinner seg i bunnen av.  Og hva med Drammen?   Den ligger til venstre i den samme viken.   Kanskje det er best å ta seg en weekend eller to østover for å prøve å finne igjen noen av de gamle navnene….?

Men Hamar da? Den er flyttet til et eller annet sted i innlandet. Bare følg viken inn til Oslo og fortsett nordøstover i innlandet, så er det kanskje mulig å spørre seg for videre? Hvis du kommer fra utlandet så er det bare å dra mot innlandet! Enkelt og greit.

Hva med en tur til Bergen – hvor drar man da?  Til vestlandet – ut mot havet i vest – litt sør for Sognefjorden. Bergen er blitt hva den alltid har ønsket – en by i utlandet – på motsatt side av innlandet! Men hvorfor heter Hordaland og Sogn og Fjordane nå Vestland i ubestemt form? Fordi der er ubestemt – på litt sikt – om Hordaland kommer tilbake. Da blir jo alt fra Stadt til Jæren Vestlandet igjen – i bestemt form! Vi får jo kanskje en ny regjering som ser vanviddet og retter det!

Men der er jo enda en storby på vest i landet – Stavanger…? Der fantes noen standhaftige politikere som nektet Regjeringen å flytte byen ut av Rogaland og inn i det litt mer nordlige vestlandet, så det navnet ble beholdt – det ligger der hvor det alltid har vært – Stavanger likeså. Så Stavanger er ikke lenger på Vestlandet? Joda, men noen vil heller dra Rogaland med Stavanger lenger sørover mot sørlandet. Det kan gjøres effektivt ved å koble byen til noe som heter «Go ahead» – så da kan Stavanger bli naboby med Kristiansand.

Og hva med Nordland og Finnmark….? Der er så mye snø i vinterhalvåret at man ikke kan se grensene, så er man nord for Nordland, befinner man seg jo alltid i Tromsmark! Kart og kompass kan fås gratis ved henvendelse til nåværende justisminister Monica Mæland!

PS: Hvis noen også trenger en parlør, så er den foreløpig på planleggingsstadiet, i tilfelle en ny regjering finner frem de gamle velkjente kartene igjen! Da vil man jo vite hvilke dialekter som hører til hvor!

God reise – eller god weekend i viken…!

Wilfred Høsteland