Nå må Bergen komme over høydeskrekken

Publisert 6.3.2019
Foto: Olav Martinussen (R.I.P.)

Finansmannen Kjell Inge Røkke har lansert planer om en 200 meter høy skyskraper med 64 etasjer. Bærum/Fornebu har sagt nei takk. Foreløpig har Bergenske politikerstemmer sagt et vagt «tja» pluss noen ja og noen nei. Så det spriker. Negative krefter vil der alltid være i alle sammenhenger.

Jeg tror det var i 2005 at vårt lokale arkitektkontor Halfdan B. Grieg lanserte den såkalte Klarinetten, – en stilig skyskraper med noen-og-førti etasjer som skulle oppføres på hjørnet av Strømgaten og Nygårdsgaten ved Grieghallen. BT viste tegninger hvordan den ville ta seg ut fra forskjellige steder i byen, og virket i hvert fall ikke skjemmende. Planen døde hen, dessverre. Den burde fortsatt ha vært aktuell. Og det kan den kanskje også bli?

Da Ulriksmasten ble oppført i 1960, ble det ramaskrik. Den skjemte Ulriken, mente noen. I dag er den – for lengst – blitt et Bergens-ikon.

I Malmø finnes i dag Nordens høyeste bygning, Turning Torso, – 190 meter og 54 etasjer. Malmøingene er stolt over den, – det er blitt en attraksjon. Byen har fått en lederrolle innen området.

Men i Norge har man en tendens til å fremkalle den såkalte Janteloven hvis noen stikker seg ut med nye ideer. Røkkes idè om en bygning primært for World Ocean Headquarter, er jo helt ideelt for sjøfartsbyen og fiskeribyen Bergen. Selvsagt er plasseringen avgjørende – den vil ikke passe verken i Dokken eller i vårt gamle sentrum. Men sør for Strømgaten har Bergens lille «Manhattan» fått utvikle seg de siste 20-30 årene og skjemmer ikke ut noe som helst. Tvert i mot gir det Bergen storbypreg – byen er dog ikke en liten fiskerlandsby men en storby etter norske/nordiske forhold. Der snakkes om, fra visse hold, at en slik bygning som Røkkes ville bli et monument over ham. Dette er jo tøv og tull. Det er selvsagt ikke snakk om et «Røkke Tower» a la New Yorks «Trump Tower», men en mangesidig bruksbygning.

Bergens høyderegel om ca. 6 etasjer gjelder det såkalte brannstrøket etter Bergensbrannen, og selv der har det etter hvert blitt «fusket» en del med påbygginger som egentlig bryter nevnte regel. Hvorfor ikke takke ja til «Det store blå» – World Ocean Headquarter? Fylkesbygget i Lars Hillesgate skal snart rives, – der har man en glimrende tomt i høyhus-omgivelser. Så kunne jo Fylket også flytte inn – så lenge det eksisterer. Der skulle bli plass nok. Ta også frem igjen Klarinetten, og oppfør den der det ble foreslått. Den ville pryde strøket og byen med sin elegante utforming. Uansett vil der være flere plasseringsmuligheter i denne bydelen.

Nå bør visse krefter i Bergen komme over høydeskrekken, – vi er da vant med både byfjell og høyhus etter hvert. La Bergen ta ledelsen også når det gjelder Nordens høyeste bygning. Det vil bli enda en attraksjon for byen. Og med Klarinetten frem igjen, vil vi få enda en attraksjon som markerer Bergen på kartet med noen prestisje-rekorder! La ikke andre byer frata oss disse mulighetene!

Wilfred W. Høsteland