Nå skal det telles insekter

Publisert 27.2.2019
Foto: Pixabay

Det sies at insekter i Norge er i tilbakegang, og at bier er i faresonen. Derfor skal insekter telles i år. Så kan man spørre seg om hvordan dette kan gå an?? Når man en sen kveld sitter der for å telle, er man da sikker på at det er eller ikke er det samme insektet man teller flere ganger?? De fleste er temmelig lik hverandre, og om der er noen få ulikheter, hvordan skal man egentlig kunne se det??

Humler for eksempel, er de helt ulike alle eller ser de helt like ut?? Hva med vanlig veps?? Fluer?? Kan kanskje også ta med mygg?? Hvor mange mygg kan man klare å telle på en kveld fra klokken fem til klokken ti?? AT man også har tellet fugler kan man nok si foregår på samme måten?? De flyr og kommer tilbake, eller at de havner hos naboen som også teller den samme fuglen. Det kan også skje med insektene??

For å se etter virkninger av insektene, så kan man bare plante et kirsebærtre ett eller annet sted, å se på veksten som er avhengig av bestøvningen for å produsere?? Deretter kan man høste frukten der man plantet ett eller annet sted ute i skogen selv om treet trenger litt tid for å vokse om det får stå i fred for gnagende dyr som for eksempel elg??? Det er fruktproduksjonen som befester mengden av veps, bier etc.

Ellinor Nerbø