Når banktjenester «nesten» forsvinner

Publisert 25.9.2020
Foto: Colourbox

Sparebanken Nord-Norge skal nå «rasjonalisere» og en stor del av filialene forsvinner. Noen steder i nord vil svært mange kunder miste kontakten med den banken de har hatt i svært mange år. Det er ikke alle steder (fremdeles) at man har den Internett-tilgangen som behøves for å bruke dette hjelpemiddelet når en regning skal betales. Autogiro..sier du?? Jada, for faste utgifter så er dette en grei måte for å betale for seg på, men for andre regninger man ikke får så ofte men som også skal betales som man kunne få gjort i Posten, da har man et aldri så lite problem.

Da post i butikk ble innført, så sa man at dette skulle erstatte alle de postkontor som ble lagt ned, og dette «nye» som man hadde tilgang til i butikken for svært lenge siden og som fungerte fint og som ble «gjeninnført», sånn nesten over natta blir tatt bort igjen, så ser dette litt rart ut. Det ble jo DNB som overtok postbanken, men nå er også dette «overflødig». Selv ikke giroblanketter får man betalt i posten i butikken (og disse skal jo også forsvinne) om man vil sende penger eller betale en regning på samme viset.

På steder der det er lang vei til en bank,noen steder så langt som femten mil,(eller mer), vil dette by på noen problemer tenker jeg. Altså, penger og/eller å få vite saldo hos DNB kan da by på problemer for noen? Å spare noen kroner i en annen bank om man vil det, ser da litt «uheldig ut», og kan by på problemer om man ikke har en bok å notere slike overføringer i, selv om man fra hovedbanken sin får månedlige dokumenter som forteller deg om dine transaksjoner. Problemet oppstår om man trenger en snekker innimellom som skal ha betalt og du sitter på et sted hvor Internett ikke nås, da har du et «betalingsproblem».

Når du i dag heller ikke får fysisk tatt ut penger fra minibanker som også forsvinner noen steder, og nettopp fordi bankfilialen skal bort og alt av banktjenester da blir borte. Joda det finnes nok noen muligheter. Det er fremdeles enda mulig å sende vanlige brev til banken du skal bruke for å betale for deg. Noen tenker vel nå Brevgiro, men disse skal jo også vekk. Hva har folk igjen da til uante situasjoner hvor man trenger å få betalt en regning, som ikke akkurat var planlagt nettopp fordi situasjonen tilsier at denne blir en nødvendighet?

Altså uforutsette regninger som man skal betale? Ikke alle har en sånn IPHONE å bruke, og noen ønsker ikke å bruke slike heller. Det skal ikke være noen tvang! Vips sier du, men da en slik telefon brukes. Det går ikke med en eldre Nokia som fungerer for å snakke med et annet mennesker og ikke til noe annet. Rett nok så kan man i dag både se tv, betale,ringe, sende meldinger, bilder m.m. med en slik nyvinning, men er dette en nødvendighet – egentlig? Når man ser på den yngre generasjon i dag, så er nesene pekt nedover – rett i displayet i en slik telefon, og man enser ikke engang hvem man går forbi, ei heller hører om noen snakker til en. Langt mindre ser en om man er midt i et gangfelt, hvem som kjører forbi en og/eller hvem som stopper for en? Hvor SLØV kan man da være?

Som dette ikke er nok, så er det bare å se på Tv3 på Luksusfellen hvordan svært mange håndterer dette med betaling og penger. Man kan bli matt av mindre. Er det da så vanskelig å forstå at enkelte har store betalingsproblemer? Mye er ens egen skyld i dette, men det blir nesten like galt når banken forsvinner fra nærområdet eller sentrums-stedet selv på landsbygda? Man kan lure på om både fastboende og hytte/fritidsfolk ikke skal ha noe på slike steder? Rart da at folk flytter motvillig? Sparebanken Nord Norge er nok ikke den eneste som rasjonaliserer på denne måten. Dette er nok smittsomt har jeg inntrykk av. TRIST!!

Ellinor Nerbø