Når bøndene gjør opprør

Publisert 5.2.2024
Foto: Colourbox

Når man ser på hva som skjer i både Tyskland og Frankrike at bøndene protesterer som de gjør nå, så sier det meg at her vil de vise matproduksjonsmakt. Demonstrasjonene kan fort ende i at mat vil bli enda et argument for at det kan være fare for at de også der legger ned sitt landbruk. Hva skjer da?  MATMANGEL. Tygg litt på den. Vil ikke da også styresmaktene i verden merke trangen til mat de ikke får?

Uten bonden ingen mat var det noen som sa. Når det i krig også brukes mat som våpen hvor mat uteblir, hvor har veien da gått?  Når man ser at politiet i Frankrike går til angrep på de streikende bønder, som protesterer på noe som kan være riv ruske galt i et samfunn, i et land som omhandler det man trenger for å leve og jobbe for å tjene til det man skal ha (selv i et EU-diktert land), så ser man hvor veien er i ferd med å gå.

Alt henger sammen sier man. Joda, det er nok noe i det. Men hva når mat også skal koste så mye at om det er nok av den så blir den så dyr at folk ikke har råd til å kjøpe den? Hva skjer da tro?  Kanskje mat som ligger til den blir bedervet, eller? Hele infrastrukturen inklusivt matproduksjon kan se ut for å klappe helt sammen.

Frustrasjonen tar nå et godt tak i bønder også selv i Europa som her hjemme i Norge. Er det nå på tide å blåse liv i småbrukene som i Norge ligger brakk? Men det er nok kanskje slik at de unge ikke klarer å se eller lukte på litt ku-møkk? Langt mindre forstå  at dette heter gjødsel? For å få noe til å spire så MÅ man ha og bruke gjødsel. Uten gjødsel, ingen mat. Så enkelt kan det sies.

Ellinor Nerbø.