Når det regner på riktig sted

Publisert 31.10.2022
Foto: Jan Hansen, sfm.no

Jeg måtte trekke på smilebåndet da jeg leste at nå som vannmagasiner er i ferd med å bli litt fullere enn før, så mener man at det har regnet på riktig sted.. Hvordan kan man «bestille» regn til riktig sted? Er det bare klimafanatikere som tror at dette går an? At dette har skjedd handler vel bare om naturen selv og ingenting annet. Hvor ble det da av den globale oppvarmingen man maser om?

Flere steder har det dette året, faktisk fra påske til langt ut i september, regnet i bøtter og spann enkelte steder, og sommeren rant vekk eller rettere sagt den druknet i regn. Enkelte steder har man kunnet regne på fingrene hvor mange soldager man fikk fra mai til september og det holder med ti fingre. Ikke en eneste dag var det såpass med temperatur at man kunne sette tåa ut i vannet for et bad. Det var for kaldt.. Og da kaller man dette global oppvarming. Da kan man ikke annet enn le.

Sånn var i alle fall våren, sommeren og litt av høsten, altså selv august og deler av september nord for polarsirkelen, men jeg har en anelse at det var like vått på Nord-Vestlandet etter hva jeg har hørt. Da jeg kom hjem, så jeg at potetene hadde ventet på at man skulle komme hjem for å ta de opp, før de rant ut gjennom porten på vei i møte med en Toyota Rav 4 på vei fra Oppdal på vei hjem. Kanskje hadde potetene møtt oss midt i Gråura?

Altså været har ingenting med klima å gjøre, det er en helt naturlig sak. Hørt om «syndefloden» den gang den ble til? Hvilke mennesker stod da for det globale klimaværet? Neppe med menneskelig makt, for så mye visste man vel ikke da tenker jeg.

Ellinor Nerbø