Når gatelys m.m. må slås av

Publisert 3.10.2022
Foto: Colourbox

Nå har noen kommuner plutselig funnet ut at strøm er en dyr greie, så dyr at de må slå av eller senke styrken på lysene i gatelys.. Noen steder i utkantene av Norge har man ikke reparert slike eller lys på kaiene, hva det kan komme til å resultere i. Selv om det i dag er lurt å bruke led-lys, så har ikke alle kommuner råd til slike heller Man håper heller at folk flytter enn at man skal holde liv i svært få gatelys eller lys på en eller flere kaier. Hvor trang er da en kommuneøkonomi når slikt kan bevises? Altså, dette viser vel at man ikke prioriterer egne innbyggere hvor enn de bor?

Selv staten har ikke råd til belysning i svært mange tuneller som har svært så svake lys. Mange er så svake at man må bruke fjernlys i disse, og selv om man møter andre motgående kjøretøy for i det hele tatt å se hvor hen i en tunell man er, som man vet hvor lang tid det tar å kjøre gjennom? Den som da sitter i et motgående kjøretøy, ser da nytten det kan ha å blunke mer da dette pågår for ikke å bli blendet, eller har «kjøresolbriller» på, spesialbriller man ser reklamer for på nett, for de som da har kjøpt disse.

Det er litt merkelig at vi i Norge skal nøye oss med å gå sytti år minst tilbake i tid, og etter at man har bygget ut så mye kraft som gir strøm at man må spare på denne måten. Det er rett og slett tåpelig. Får noen tanker om den tiden vi måtte bruke oljelamper, men det skal nå ikke brukes, og da blir det vel å sitte i mørke, altså i noen timer etter mørkets frembrudd, å bruke stearinlys før man finner veien under dyna, sånn ca. kl. 22.00? til kl. 09.00? Skoledagen forskyves med en til to timer på grunn av mørket? Eller hva?

Snart må man gå tilbake til lommelykt om man skal ut etter mørkets frembrudd, slik som man gjorde i gamle dager. Hvordan skal man da kunne sikre sin eiendom om belysningsproblemer som har med kraft å gjøre, skal svikte så totalt at man stenger ned gatelys? Kan man da også si med sikkerhet at man også får tidsbestemte utkoblinger i døgnet – generelt? Hvordan vil det virke på strømførende elementer man har i hus, kjøleskap, frysere og annen elektronikk som styrtes av strøm? Hvor lenge varer da holdbarheten til dette? Vil disse svekkes av stadige avbrudd i strømtilførselen?

Det er mye her som folk ikke tenker over, men som man har lært seg til å ta som en selvfølge, men som nå kan se antydninger til problemer med? Altså man kan komme i den situasjon at man må vite hvordan man levde før strøm ble en daglig greie? Man må «omstille seg hverdagen», er alle klare for det tro. Tvilsomt.

Ellinor Nerbø