Når grådighet og begjær overgår fornuft og klokskap

Leder.
Publisert 9.3.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Han ble ofte sett på i vesten som en meget sterk og diplomatisk president, lederen av den russiske føderasjonen, Vladimir Putin. I dag er den samme presidenten definert av mange som en ren diktator. Årsaken kjenner vi til, krigen som han har startet med Ukraina. Putin nøyde seg ikke med å annektere øya Krim. Han vil ha flere biter av den tidligere Sovjet-republikken Ukraina før han blir fornøyd. «Dette er min krig» skal han selv ha uttalt.

At millioner av mennesker nå flykter fra Ukraina, synes ikke å påvirke Putin. Verdens-samfunnet reagerte spontant etter invasjonen. At Putin nå er trengt opp i et politisk hjørne, også i sitt eget hjemland, og nettopp grunnet denne krigen, hersker det svært liten tvil om. Russland får i dag oppleve noen av verdens kraftigste sanksjoner etter 2. verdenskrig. Og igjen er det sivilbefolkningen på begge sider av konflikten som får lide, også økonomisk. Men krigen får også konsekvenser i vestlige land, og svært mye takket være gjennom kyniske slimåler av krigsprofittører – også offentlige.

Det hersker ingen tvil om at Vladimir Putins begjær er meget tydelig.Han viser ingen vilje til å innrømme at han har begått tidenes tabbe, en tabbe som også rammer hans eget land og folk, nemlig Russland. Han skyr ingen midler, og går etter enhver som kommer med kritikk. Spørsmålet er om den menige russer ønsker Putin som president etter en avsluttet krig. I mens gnir krigs-profitørene seg i sine slimete hender. Og i Norge og Sverige sitter det kyniske og ansvarsløse politikere med stor makt, og som ikke bryr seg om vanlige menneskers privatøkonomi ødelegges fullstendig. De skylder på Ukraina-krigen.

Når krigen i Ukraina omsider tar en slutt, så bør Russland få betale for de enorme skadene de har påført Ukraina. Russland startet krigen på ordre fra Putin. Da må også Russland bære det hele og fulle ansvar for gjenoppbygging. Det internasjonale samfunnet vil nok delta med støtte, men Russland bør få den aller største regningen i fanget. Kanskje framtidige presidenter da skjønner at invaderinger og ødeleggelser i andre land, skal koste og det skal svi.