Når en av ektefellene er uærlig?

Publisert 15.9.2023
Foto: Colourbox

«- Sindre har ikke vert ærlig med meg» sa Erna. Hva skal man si når man ser at en statsminister sin ektefelle, ikke er ærlig med sin ektefelle hva omhandler aksjekjøp? Hele 3 600 aksjer har Sindre kjøpt som ikke daværende statsminister Erna Solberg ser ut for å ha «visst om». Skal man tro på denne forklaringen eller skal man la være og heller tenke at man har med uærlige politikere å gjøre, valget er lesernes.

Jeg kan også tenke mitt og andre sitt. Aksjehandling er i utgangspunktet en privat sak, men er man folkevalgt og ektefelle av en folkevalgt, så burde da Sindre som en statsministers ektefelle vite, når han også er høyretilhenger (medlem i Høyre?), vite hvor reglene ligger og heller vente med både kjøp og salg til tiden for det er mer normal tenker jeg.

Det man ser, er jo at i hele Stortinget er det flere som nå sliter med samme problemstillingen folkevalgte og ektefeller og seg selv. Det hjelper ikke hvor i politikken du er på statsråds-plan eller som vanlig folkevalgt, eller hva ektefeller som faller for fristelsen til å kjøpe noe der man ikke må, når man har valget å vente til den rette tiden kommer senere. Man skal vel ikke være så innmari opphengt i å eie eller selge aksjer at man mister hodet av den grunn?

Er man ektefelle med noen som er med i styringen av landet, så bør man nok tenke at man kanskje bør holde seg litt på matta, og kan man stille spørsmål ved om Sindre ikke ønsker fruen som den neste statsministeren og derav foretar seg dette krumspringet, om man kan stille et slikt spørsmål og om det er «lov» å stille det? Det er nok ikke noe direkte straffelovbrudd dette.

Man ser nok at dette er svært uheldig, ved å holde skjult sine handlinger for sin kone og landets statsminister? Trodde han virkelig at dette ikke ville komme frem i dagen? Selv om folk har noen aksjer her eller der, så kommer dette frem i dagen uansett og åkkesom! Enten det er i smått eller i noe større.

Ellinor Nerbø