Når man sitter i glasshus og selv knuser glasset

­Publisert 29.1.2024
Foto: Sfm.no/Jan Hansen

Jeg ser at Mani Hussaini og Linda Merkesdal fra AP skriver om natur og ditto utbygginger og bruk av naturen i dette. Jeg skal bøye meg dit hen at til veibygginger kan man bruke steder der ikke matjord må vike.

Matjorden er til for matproduksjon, det bør alle forstå. Men å snakke om at folk bygger seg hytter på innmark, er vel å strekke strikken i sine meninger litt for langt? Man vet jo også at noen steder er landbruket lagt ned etter pålegg fra øverste hold i regjeringer opp gjennom de siste tretti åra minst, så her sitter nok stortingsrepresentanter i et glasshus de selv knuser glasset på?

Folk som har fritidsboliger på et småbruk eller større bruk, og som en gang var i drift enten på «gamlemåten» eller mer moderne måte, hvor man trengte å legge ned driften mer eller mindre «etter tvang», så bør nok disse to sitte stille på stolen og høre litt etter hva folk som har måttet legge ned har å si! Likevel så får man ingen mulighet for å få tak i tilskudd for å holde boligen i en relativ grei stand heller, enten dette kan gjelde «verneverdige boliger», og selv om de er i bruk som fritidsbolig som trenger en ansiktsløftning, les renovering på flere plan!

Det skal finnes steder man kan søke og det er jo «fornminne-foreningen», men da skal der følges en del regler for dette. Søker man eller snakker med og om dette tilbudet, så får man kun diffuse svar tilbake. Altså! Staten tilfører ikke denne midler som de kan dele ut til folk som kunne søkt etter disse midlene. Eier man derimot et småbruk som grenser ned til sjø, og der ikke er noen som valfarter til slike steder heller, så får man heller ingen fornuftige svar.

Man blir bare matt og ikke lite irritert over hvordan stortingspolitikere selv, ikke ser hva Norge nå kan komme til å få bruk for i en så urolig tid vi er inne i, der statsledere ser ut for å ha mistet gangsynet fullstendig? Nå er det mat som skal brukes for en mulig «ny verdensorden». Alt skal koste mer enn det smaker. Maten blir derved sur og harsk! For å si det sånn, maten koster for mye allerede, samtidig som det ikke produseres nok.

Skal tro hva dere politikere der nede i hadde sagt om lunsjen i kantina forsvant, og på grunn av at det ikke finnes egg i kantina, eller at brød ikke er grovt nok fordi man mangler grovt mel? Hva om middagsserveringen bestod av tomatsuppe uten verken egg eller makaroni i? Tror nok at noen av dere hadde rynket på nesen?

Nå kommer jo i tillegg pålegget om oppgraderinger av boliger, hvordan skal folk få råd til alt dette når selv mat er så dyr at man ikke kan handle nok av det man trengte når mye av det er mangelvarer? Til og med materialer er i manko flere steder! Jeg har ofte lurt på hvordan dere tenker det nede på Løvebakken? Vettet ser ut for å være langt borte!

Ellinor Nerbø.