Når PC og software ikke vil samarbeide!

Publisert 21.11.2023
Fotos: Sfm.no/Jan Hansen

Som eier av en PC, og enten det nå gjelder en stasjonær eller en bærbar (laptop), så har ganske mange støtt på ulike problemer både med installeringer av programmer, oppdateringer av operativsystemer, og oppgradering av drivere for de ulike enhetene osv. Enkelte ganger kan du faktisk støte på problemer som ikke lar seg løse, eller kan de det likevel? Nedenfor skal jeg gi en beskrivelse på et problem som omfattet flere leverandører av både hardware og software.

Artikkelforfatter er eier av bl.a. en bærbar datamaskin av typene Acer Aspire 731. Dette er den mest stabile PC jeg noen gang har hatt siden jeg begynte med data på midten av 1980 tallet. Denne maskinen er flere ganger blitt oppdatert fra den første gang hadde Windows XP professional. Siden ble den oppgradert til Windows Vista (hasta la vista), for omsider å få Windows 7 Ultimate installert. Den har fungert knirkefritt.

I løpet av alle disse årene har det altså ikke vært en eneste negativ ting å si om Acer sine bærbare PC’er. Den er fortsatt i bruk og har også en VD/DVD spiller innebygd. Og det er i sistnevnte forbindelse at historien har tatt en vending som ikke er akseptabel, i alle fall for artikkelforfatter som også har formell opplæring i EDB, PC,nettverk hos blant annet hos Siemens Nixdorf.

Det uforklarlige skjer?

Problemet starter når PC’en skal oppdateres fra Windows 7 til Windows 10 (64 Bits). Etter at Windows 10 er oppdatert, så fungerer alt etter å ha sjekket «Enhetsbehandling). Ingen drivere synes å være utdaterte, og maskinen går som en klokke. «CD rom og Card reader» fungerer utmerket. Plutselig begynner PC’en å bli treg, ja – skikkelig treg. Windows kommer med flere oppdateringer på rad og rekke. Timene går. Når de siste oppdateringene endelig er gjort, så slutter CD/DVD spilleren å virke. «Card reader» fungerer fortsatt. Det gjøres flere undersøkelser, og til slutt bestemmer jeg meg for å sjekke alle drivere som kan være utdaterte.

1. Programmet CC Cleaner finner at CD/DVD driver er «utdatert». Driveren «bekreftes oppdatert»?
2. Programmet Driver Update finner og at CD/DVD driver er «utdatert». Driveren «bekreftes oppdatert»?
3. Programmet Avast Driver Update finner det samme som peogrammene 1 og 2. Driveren «bekreftes oppdatert»?

Etter «bekreftede driver oppdateringer» fra 3 ulike produsenter/service-tilbydere, så fungerer fortsatt ikke DVD/CD spilleren. «Enhetsbehandling» viser nå feil ved spilleren, og det er da vi kommer til produsenten av operativsystemet Windows, altså Microsoft, og hva deres «Windows Update» kan gjøre med problemet. Jeg ber dere først studere bildet nedenfor, og jeg er sikker på at noen av dere lesere kommer til å trekke litt på smilebåndet.

Acer fant ikke PC i systemet

Det neste forsøk gjøres hos produsenten av PC’en, nemlig Acer. Firmaet har et meget effektivt program som raskt identifiserer alle PC’er. Det gjorde den også i dette tilfellet. Men så skjer det at når man så firmates  hjemmeside søkte etter driver til PC’en og ble bedt om å slå inn serienummer, så kom det tilbakemelding om at maskinen ikke fantes i systemet.

Her ser dere at maskinen ikke fantes. Jeg gjør oppmerksom på at deler av serienummeret er sensurert for å hindre misbruk. Acer Support ble kontaktet og kom nokså raskt tilbake med følgende melding:

«Hei Jan. Det finnes ikke drivere til Windows 7 eller 8 lengre, og har ikke gjort det i mange år nå. Selv Windows 10 vil det snart være slutt med. Den går ut i 2025. Denne maskinen er langt over 10 år, så vi har ikke noen informasjon på den. Det er derfor du ikke finner noen drivere til den. Med vennlig hilsen Acer Support, Yvonne.»

Produsent: Bare oppdatering opp til WIN 7.

Produsenten av CD/DVD spilleren ligger Øst-Asia (Taiwan). Etter et søk der, får man en melding om at drivere til den aktuelle spilleren kun finnes opp til Windows 7. Nye søk på «Windows Update» etter oppdaterte drivere gjøres flere ganger. Den ble også av-installert og re-installert flere ganger som anbefalt på Microsoft sin hjemmeside, men til ingen nytte.

Microsoft har altså drivere i sine systemer som er altfor gamle, men likevel bekrefter de at «Windows har funnet den beste driveren». Den kan uansett ikke installeres fordi «Windows kan ikke godkjenne den digitale signaturen for driverne som kreves for denne enheten». Så da kan man si farvel til å bruke innebygde CD/DVD spillere. Men vent nå litt. Da PC’en ble oppgradert, så ble den «bootet» fra CD/DVD spilleren med Windows 7 original CD. Og den fungerte.

Det er ingen tvil om at Windows oppgraderinger kan skape problemer for innebygde elementer i solide gamle maskiner – som er driftsikre, og det er i alle fall Acer Aspire. Den skal jeg fortsette å bruke uten spiller til den slutter av seg selv å fungere, og selv om ikke engang en 3 år gammel ASUS USB 3 CD/DVD spiller lar seg installere av «Windows Update» etter oppgradering til WIN 10.

Merknad: Det er gjort flere forsøk på nettet for å finne en pressekontakt for Microsoft for en kommentar, men den har jeg så langt ikke funnet.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ/Frilans.