Når skal Norge rydde opp i barnevern-skandalen?

Publisert 6.5.2023
Foto: Sfm.no. (Olav Martinussen RIP).
(Barnevernet i Bergen sitt tidligere kontor).

I 2013, altså for 10 år siden, tok Sveits steget fullt ut og sørget for både unnskyldning, erstatning og juridisk støtte til ofrene for landets store barnevernskandale.

Norske myndigheter opptrer fortsatt med arroganse og ansvarsfraskrivelse. Det er så typisk for landet som nesten ukentlig skriker opp om brudd på menneskerettigheter i andre land verden rundt.

Lidelsene som de fleste ofre for barnevernet i Norge er blitt påført siden den nye loven om barnevern kom til i 1953, er bare helt ufattelig. Det handler om tusentals barn og unge som har fått store deler av sin barne- og ungdomstid ødelagt: Av hensynsløse etniske norske borgere og byråkrater i norsk offentlig tjeneste.

Politisk og byråkratisk falskhet, feighet, arroganse og ansvarsfraskrivelse er markant og tydelig i Norge, og da sett i forhold til flere andre land som også har hatt sine skandaler, men har med tiden ryddet opp. I Norge får barnevernet fortsatt herje som de vil, uten at noen tar ansvar. Og den som reiser offentlig kritikk på bl.a. sosiale medier, plukkes systematisk ned og straffes for handlingen.

Vil barnevernet bli kvitt all negativ kritikk, så må etaten bøye hodet og beklage et hvert overgrep som etaten bevislig har begått mot både barn, unge og deres familier. Forakten for norske politikere har også eskalert i samme forbindelse. Den vil heller ikke avta før politikerne selv, og aktivt, medvirker til å få ryddet opp i en etat som virkelig trenger både støvsuging og vasking.

Redaksjonen i sfm.no.