Når solidariske interpellasjoner nektes fremmet

Publisert 17.10.2022. Oppdatert.
Pressefoto: DEM (Vidar Kleppe)
Av Jan Hansen, ansvarlig redaktør

Over hele verden, også fra flere tverrpolitiske ståsteder, hylles nå de mange tusentalls iranske kvinnene som nekter å rette seg etter det mannlige prestestyret i landet, mennene med stor makt som nekter sin kvinnelige befolkning å gå kledd som de selv vil. Bare det burde tilsi at alt ikke står rett til i slike samfunn.

Medlem av Bystyret i Kristiansand, Vidar Kleppe i partiet Demokratene, har også reagert på disse kvinnenes modighet. Han ønsket derfor å fremme en interpellasjon i kommunens bystyre. Det likte derimot byens ordfører Jan Oddvar Skisland (AP) ikke ifølge Kleppe. Det framstår som et paradoks når man rent politisk, også fra APs side, ofte snakker høyt om å vise solidaritet med andre mennesker i ulike sammenheng, men kun den type solidaritet som rent partipolitisk ansees for å være «politisk korrekt»?

Vidar Kleppe har sendt sfm.no hele teksten som han først kom med i et leserinnlegg i et annet medium (nedenfor gjengitt i kursiv stil).

«Ordfører, Demokratene har flere ganger fremmet forslag om å innføre burka og niqab-forbud for alle ansatte i Kristiansand kommune, uten å få politisk støtte for dette. Masseopptøyene og den meget spente situasjonen som har oppstått i Iran etter at kvinnen, Mahsa Amini på 22 år døde, etter brutalt å ha blitt stoppet av det iranske moralpolitiet i Teherans gater, som tok livet av henne for å gå med hijab på feilaktig vis er barbarisk. Her kan faktisk også Kristiansand kommune vise handling, solidaritet og støtte til kvinnelig likestilling.

Over hele verden raser nå frihets elskende mennesker med rette mot, Ayatollah-regimet i Iran, som skal bestemme hvordan kvinner skal kle seg. Demokratene mener derfor bestemt at det hadde vært riktig og klokt om: – Kristiansand kommune i solidaritet med alle de kvinner som lider under tvang, undertrykking og terror – nå hadde innført hijab og niqab-forbud for alle ansatte i Kristiansand kommune».