Når storting og regjering svikter i beredskapen!

Molde. Publisert 22.3.2017

Av Ellinor Nerbø
Arkivfoto: JH Media

Det er ikke bare DSB(Direktoratet for sikkerhet og beredskap) og Eiksrevisjonen som ser at beredskapen i Norge ikke er bra nok. Så kan hvem som helst forstå hva som nå er svikten i vår beredskap unntatt statsminister Erna Solberg. DSB gikk i den 20.mars ut med hva hver enkelt av oss bør ha som «beredskapslager» i henhold til kriser. De nevnte ti ting som skulle være vesentlige. De er: Tørrmat, drikkevann, radio med batteri, lommelykt, stearinlys, fyrstikker, ved, førstehjelpsutstyr, kokeapparat for gass eller rødsprit og kontanter. Mer nevnte de ikke. Da er det noe jeg lurer på, hvor langt når tankegangen?

I mine øyne ble dette noe snevert. Hvorfor ikke nevne teltlykter etc.?? La oss si at strømforsyningen ble totalt ødelagt. Hva skjer da? For det første så svikter alt som drives med strøm, man får ikke tilgang til matbutikken, fordi døren går i lås og man får ikke denne opp? Bare tørrmat varer ikke lenge, for å ha et større lager tenker ikke de fleste på. Ikke har alle boliger pipe for å bruke ved, hva med dem? Mange tenker gassvarme, men når flere titalls tusen mennesker skal i kø for å skaffe dette, hvor mye har forretningen på lager når du mener at trangen for det blir stor nok?

Mangelen på pipemulighet for en fyringsovn i svært mange boliger, har nok både utbygger og arkitekt skylden for ved ikke å tenke «beredskap». For de som kan ha muligheten for andre bosteder for en periode, kan noen tanker diesel og bensin plassert på forskjellige steder på en sikker måte være en nødvendighet. Salt kan også være nødvendig å ha nok av. Dette kan man bruke til å salte mat man har i huset for å holde maten «delvis hermetisert», den kan vannes ut før bruk.( Kjøtt og fisk.) 

Så nevnte DSB kontanter, hva når disse skal fases ut FØR man har bruk for dem? Er det noen som kan det med å sette poteter selv? En verandakasse er ikke nok, og heller ikke for noen grønnsaker. Hva om vannforsyningen svikter? Da blir nok fire- ganger- daglig-dusjen et problem? Hva med kaffetåren? Kaffe kan bli like vanskelig å få tak i som det var det under krigen i 1940-45? For ikke å snakke om de coladrikkende unge som går berserk?

Å finne en fiskestang kan også være et naturlig alternativ, men det blir vel for kjedelig? Mange kan ikke engang å filetere en fisk, og heller ikke steke denne på et bål? Kanskje muligheten for å skaffe seg en lavvo kunne være tingen for de som ikke har annen mulighet. Da kan man i alle fall klare seg relativt bra om man tenker riktig. Til denne får man fyringsovn for både varme og matlaging. Det kan være lurt å ha dette i boden, man kan få bruk for det – bare til orientering. Lykke til med beredskapshamstringen.