Nato bør trø varsomt

Publisert 13.5.2021
Foto: Colourbox

Som gammel HV-korporal ser jeg mørke skyer med retning mot oss i det trygge nord. Forsvaret bør tenke seg vel om, før de lar amerikanske styrker – i luft, til vanns, og på bakken – opprette baser i Nord-Norge. Det er en naturlig provokasjon overfor Russland, som tross alt deler grense med Norge i Finnmark.

Så langt som til nå har ikke presidentene Biden og Putin hverken røkt fredspipe, eller skålt i sjampanje eller vodka, og inntil det skjer, må NATO tenke seg godt om. Selv om Norge og Russland har hatt både vennskap som naboer, hjulpet hverandre i 2. verdenskrig, og ellers hatt bra samhandel og diplomati, er det å la amerikansk atomubåt legge til kai i Tromsø et sterkt overtramp og en provokasjon – sett fra russisk side.

Russisk pressetalsmann har opplyst, at skulle en slik situasjon eskalere til 3. verdenskrig – og med US Marines ved norsk kai,  – ville Norge anses som 1. angrepsmål fra russisk side. Så, Jens Stoltenberg og dine allierte generaler – strekk ikke strikken for langt! Bristepunktet kan være nærmere enn vi tror. Russerne har allerede deler av Nordflåten i Norskehavet.

Terje Haugom.