NAV under lupen

Publisert 3.1.2019
Foto: Colourbox

Gjør NAV til en hver tid det de skal? Jeg mener et stort NEI. For de mennesker som kan trenge deres hjelp i livet, enten det er for en stund eller for et lengre tidsrom, eller for noen resten av ens liv, så svikter det ett eller annet i dette systemet underveis. I noen tilfeller kan man vel trygt si at det er personal-skifting som kan være en del av forholdet til at svikten kan få noen følger for de som trenger deres bistand når den trengs.

I en kommune på Nordmøre svikter de sine trengende på en «svært effektiv» måte. Jeg var for noen år siden nå sammen med et par mennesker i deres kamp mot denne nordmørs-kommunen sitt NAV-kontor for å prøve å ordne opp i konflikter mennesker da hadde med dette kontoret, noe jeg også har gjort før denne saken, og som den første gangen gjaldt å skaffe en person et sted å bo. Som kom umiddelbart etter at jeg hadde sagt mitt. For å få dette til den gangen så satte jeg meg ned med matpakke og en flaske brus og lovet på «tro og ære» at jeg rikket meg ikke en eneste centimeter før bolig var sikret vedkommende. Da fikk man fart på hjernen og i løpet av et par timer var bolig i boks.

Hva gjør så det samme NAV-kontoret i dag for de som trenger akkurat det samme? Selv om NAV kan sette folk i en slags «verge-situasjon» hva omhandler økonomi, så gjør man heller ikke sin jobb selv om det var NAV selv som hadde muligheten og gjennomførte en slik «kontrakt» med mennesker som trenger den slags. I noen slike tilfeller har jeg vert vitne til slike «kontrakter», men hvor NAV etter noe tid svikter totalt. Den ene hånden vet ikke hva den andre gjør og man kan fort bli bostedsløs. Man kan saktens lure på om NAV gjør slikt med ren ondskap?

En slik sikringskontrakt er like bindende mellom begge parter, men NAV har et særskilt ansvar for at en kontrakt overholdes der dette er nødvendig. For noen kommer boligproblemer når man minst venter dette, og i noen tilfeller skjer dette tett under en høytid, hva sa jeg om ondskap for noen få tastetrykk siden? Det finns mennesker som mener at i en kommunal bolig så skal man ikke kunne bli husløs, men det er så langt fra sannheten som det går an. Det er mennesker som har måttet flytte ut av den boligen de bor i til fordel for innvandrere. Da gjør NAV jobben sin som det heter, men overfor den norske befolkningen så er det ikke slik, de skal UT!! Akkurat nå er det mennesker i en nordmørs-kommune som skal ut av en kommunebolig, men hvem skal så inn?

Hvor er kontrakten mellom partene som jeg satt og var vitne til og hvorfor virker ikke kontrakt-nivået? Når NAV inngår en kontrakt mellom seg og klienter på den økonomiske sikringsdelen av faste utgifter der slikt trengs, så skal slike kontrakter overholdes. NAV har visst for vane å være «kontraktsbryter» i svært mange tilfeller. Ansvar er et fremmedord ser det ut til. Så for hvilken gang, så satte jeg meg ned for å se på nett etter bolig for å tipse videre med for de som nå trenger å flytte på seg, etter at NAV svikter nok en gang. Når skal slike elementer lære av egne feil?

Ellinor Nerbø