Nedlegninger av landbruk og småbruk

Publisert 19.4.2022
Foto: Colourbox

Terje Haugom har et poeng når han nevner alle de landbrukseiendommer som er lagt ned i Norge, og alle de småbruk som ikke er i drift. Det er nesten synd å si det, men de som har store nok, og slike som er drivverdige og likevel lagt ned, har nok med hvordan staten har sett på norsk landbruk å gjøre. Dessverre så har vi hatt og har fortsatt politikere i flere partier, som ikke ser at matproduksjon har med matsikkerhet for folk å gjøre.

Noen har til og med fått det for seg at kumøkk er noe dritt. For så vidt er vel det rett nok i praksis, men hva må til for at man skal få frokostmelken, brødskiva di, eller at du får kjøpt pålegget i butikken, eller om du velger å lage noe av sånt selv? Jeg tør påstå at blant de unge så kan de ikke det heller. Men man skulle sett på sirkus om Norge kom i en «Ukraina-krise», og en krigsmakter tok fra de både datautstyret, mobilen og enda mer til? Ramaskrik? Joda, det ble nok resultatet. For da fikk de ikke Facebook, Tinder, Tik-tok +++? Men maten i magen var det vel heller ikke nøye med kanskje, før det var gått en uke og sulten trengte seg på?

Ikke kan de å sløye en fisk, langt mindre koke poteter, men pasta og pizza er tingen? At noen arver et småbruk som ikke er i drift, må vel strengt tatt være av en såpass størrelse at man kan drive på en grei måte, selv om man i et nødstilfelle ikke trenger å være så fryktelig stort, men bør inneholde det man har behov for? Noen slike arvede bruk har bygg som ikke er intakte nok for fjøsstell eller at et fjøs ert ramlet ned etter mange års fravær. Noen slike ligger på øyer og det gjør at driften blir mye tyngre å bære for de unge. Tålmodigheten er ikke tilstede for sånt, ikke om sulten river dem i magen! Man gidder rett og slett ikke.

Andre steder (også på øyer) i landet står bolighus og skriker etter snekkere, men hvem av bestanden vil dit for et stykke arbeid? At vi i Norge får matproblemer i handel med mat fremover, er bare noe man bør belage seg på, og selv om Erna sa at -» Det er mat nok i Norge». Hun ser vel nå da at hun tok munnen for full i alt annet enn mat i det «gjerningsøyeblikket». Hun som knapt vet hvor spenene på en ku er. Men som ikke har manglet mat.

Ellinor Nerbø