Nei til kunstig intelligens!

Publisert 12.1.2023
Foto: Colourbox

Politikere verden over er engstelige for den raske utviklingen av kunstig intelligens. Forskerne som driver med utvikling av kunstig intelligens mener vi om kort tid vil ha sentrale datasystemer som vil ha full kontroll over menneskers gjøren og laden, når vi står opp, hva vi spiser, hvilke gjøremål dagen bringer, griper inn i datasystemet i våre hjem, våre biler, støvsugere, hva vi skal få se på TV og ikke skal se, hvilke reklamer som passer for den enkelte, osv. Vårt dagsprogram blir lagt av computere, og vi får svi om vi ikke gjør som høyttaleren på veggen befaler.

Vi er på meget farlig vei mot et samfunn der computere og satellitt-systemer styrer våre liv, våre beslutninger, vår infrastruktur og alt vi mennesker ellers i dag ser på som det enkelte menneskes ansvar og rett til.

Vi må ikke få en slik verden, hvor computer-maskiner skal styre alt i vår hverdag. Noen mener at «vi kan ikke stanse utviklingen». Tull og tøys! Visst kan vi det! Det er bare for politikerne å bestemme at videre utvikling av den slags er å se på som kriminalitet av første grad! At de bedrifter i verden som driver med forskning og «utvikling» av kunstig intelligens blir forbudt, og videre arbeid med slikt gir fengsel etter amerikansk målestokk.

Menneskets hjerne skal aldri erstattes med digitale maskiner som skal tenke for oss og bestemme over oss! Oppegående mennesker som er i stand til å se konsekvensene av dette «fremskrittet», må påvirke ledende politikere til å stanse denne galskapen – før det er for sent! Vi mennesker skal alltid ha rett og mulighet til å bestemme over våre egne liv og gjøremål! Vår egen intelligens trenger så aldeles ikke kunstig konkurranse! Slikt må bekjempes med alle midler! Å sove i timen nå kan koste oss vår frihet som selvstendig, tenkende individ.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.