Nettbaserte hackere selger stjålen passinformasjon

Publisert 10.5.2021
Illus.foto: Colourbox
Kilde: NordVPN

NordVPN gir tips om hvordan du finner ut hvorvidt identiteten din er i faresonen.

Identitetstyveri er i ferd med å bli en populær forbrytelse. Hackere stjeler pass- og ID-kortdata for å bruke dem til ulovlige aktiviteter, for eksempel å krysse grenser og ta opp banklån i en annen persons navn.

“Cyberkriminelle trenger bare offerets fulle navn, fødselsdag, nasjonalitet og passnummer for å forfalske dokumentene. Mens de fleste er klar over de vanlige kredittkortsvindlene, er det ikke alle som vet at stjålne pass kan utgjøre en enda større risiko,” forklarer Daniel Markuson, den digitale personverneksperten hos NordVPN.

Etter å ha stjålet passinformasjon, selger hackere dem på svartebørsen. De bruker dataene til å lage fysiske pass, digitale skanninger og maler for ferdige legitimasjoner. Prisene på pass på svartebørsen kan variere.

Et fysisk pass koster i gjennomsnitt 14 000 dollar på det mørke nettet. Det kan inkludere passinformasjon, en digital brikke og andre komponenter, noe som gjør at de kan brukes i mange land. Identifikasjonsbevis (for eksempel en person som har pass og en skannet kopi av det) koster rundt 61 dollar på svartebørsen. Digitale skanninger koster rundt 15 dollar.

Det finnes måter å finne ut om passinformasjonen din blir utnyttet av kriminelle på. I følge Department of Homeland Security, kan mennesker som kommer til og forlater USA spore sin internasjonale reisehistorie. Systemet krever at man oppgir navn, etternavn, fødselsdag og passnummer.

Funksjonen er imidlertid ikke tilgjengelig i andre land. Svindlere bruker kanskje folks private informasjon uten at ofrene er klar over det. Dermed er det viktig å ta noen forebyggende tiltak for å sikre at identiteten din er trygg.

”For det første er det verdt å være oppmerksom på hvor du oppgir passinformasjonen din. Skriv bare inn identitetsinformasjonen din på trygge nettsteder. Hvis du vet at sensitiv informasjon er lekket ut under et datainnbrudd, kan det være greit å investere i å sjekke den på nettet. Endelig kan det å bytte pass etter et mulig datainnbrudd også være et alternativ”, tilråder Daniel Markuson, den digitale personverneksperten hos NordVPN.