Nettleien til nye høyder!

Publisert 14.11.2022
Foto: Ole Texmo

Nå er det varslet at strømmens nettleiedel skal høynes betraktelig, tidenes høyeste noen sinne. Akk ja, nå strammer det seg skikkelig til i prisen man skal betale for å få levert strøm til varmeovnen m.m. Her må man visst bare stålsette seg for at sparingen går i dass. Nå går dette rett vest for svært mange som har prøvd å spare.

Norsk bankvesen oppfordrer deg jo til å spare, men hva nå? Linjeleien/nettleien er din andel av leveranselinjen frem til ditt strømforbruk, og det skal man betale en viss sum for. Det skjønner alle, og særlig når man ser at vedlikehold på linjenettet er en kostbar affære når det skjer ett eller annet. Linjen har snødd ned og tung snø henger på linjenettet, trær som faller over og vips, så er strømmen borte for en tid.

Alle skjønner at sånt koster penger, men staten burde kanskje nå snu seg rundt å tenke på om et nettleietak kunne være noe. Altså, et sted må denne prisen kunne stoppe opp og staten tar resten? I alle fall når vi er så søkkrike som vi er i Norge i statlige midler. Hadde dette også vert en tanke at en større del av dette linjenettet kunne ligge i kabler i jorden, og heller flere overføringstransformatorer i fjell? Dette i stedet for i linjestrekk? Ville dette være lettere å komme til for eventuelle reparasjoner om noe oppstod?

Med tanke på vinter, snø, trefall, etc., er det nok lettere å komme til med en ATV, snøscooter etc. enn at man må vasse i snø til skritthøyde før man kommer frem og får brukt spaden noen steder? Dette ville også gjøre en sabotasje mer kompliserte eller? Med tanke på hva prisingen på denne nettleien nå ser ut for å bli, så kommer den nok til å øke enda mer ut over vinteren? Får jeg rett? Det lover ikke godt for minstepensjonisten, støtte eller ikke. Det går ut over andre planer som folk har, og som kanskje må skrinlegges? Tenker ikke på de som da ville velge en sydentur fremfor en sparing. En sparing vil med dette bli adskillig lavere enn før vil jeg tro? Fysj!!

Ellinor Nerbø