Publisert 24.3.2025
Foto: Sfm.no/Jan Hansen
«SV vil forsvare norsk demokrati og nasjonal selvråderett. SV mener at det europeiske samarbeidet skal være demokratisk. Alle beslutninger må tas så nært folk som mulig, og alle innbyggere må gis mulighet til å ha innflytelse over sin egen hverdag. SV mener at EØS-avtalen bør erstattes med en bred handels- og samarbeidsavtale med EU, som sikrer både gode handels-betingelser og grunnleggende demokratisk påvirkning og kontroll. EU er ikke et samarbeid mellom likeverdige stater, men en overstatlig økonomisk og politisk union, der stadig mer makt flyttes til overstatlige organ utenfor demokratisk kontroll. Derfor sier SV nei til norsk medlemskap i Den europeiske unionen (EU).» (Fra SVs program.)
«Senterpartiets program slår fast at Sp skal «være garantist mot norsk EU-medlemskap og gå mot alle forsøk på å fremme en norsk søknad om EU-medlemskap.» Kjernen i argumentene våre er de samme som tidligere, nemlig nødvendigheten av nasjonal, demokratisk sjølråderett over politikkutforming og nasjonal kontroll over naturressurser og det politiske virkemiddelapparatet. Senterpartiet vil erstatte EØS-avtalen med handels- og samarbeidsavtaler med EU for å sikre norske interesser. Senterpartiet vil også melde Norge ut av Schengen-samarbeidet og gjeninnføre nasjonal grensekontroll.» (Fra SPs program.)
«Fremskrittspartiet vil arbeide for fortsatt nei til norsk medlemskap i EU. At norsk eksport av olje, gass, fisk og elektrisk strøm dreier seg om viktige nasjonale ressurser som skal være underlagt norsk lovgivning og jurisdiksjon. Norges handel med EU skal styres gjennom EØS-avtalen, men deler av EØS-avtalen bør reforhandles. Og vurdere forløpende om Norge er tjent med fortsatt medlemskap i Schengen, dersom man ikke får kontroll på yttergrensene. Ingen norsk deltagelse i en felles asyl- og innvandringspolitikk.» (Fra FRPs program.)
Ja, som man leser her, er det bra enighet mellom disse tre partiene om forholdet til EU, EØS og norske interesser. Spørsmålet er jo da – til høstens valg, – vil disse tre partier kunne danne en plattform som kan gi grunnlag for regjering? Det skurrer mellom FRP og Høyre mht. forholdet til EU, der Høyre vil inn, og FRP setter norsk suverenitet og selvråderett først. Spennende blir det, men disse tre synes å være langt på vei enige om essensen rundt forholdet til EU. Utover dette er det nok divergerende syn hos de tre på viktige samfunnsspørsmål.
Terje Haugom, samfunnsdebattant.