Norge klarer ikke å bremse grensehandelen

Publisert 24.3.2018

Av Terje Haugom, samfunnsdebattant
Foto: Sfm.no

Stadig flere nordmenn handler i Sverige. Nå går fem av landets mest innflytelsesrike arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner sammen for bremse svenskehandelen. Men tro meg: Det klarer de ikke!

Er det så rart at 6 av 10 nordmenn handlet dagligvarer i Sverige i 2017? Alle som har vært innom bl.a. Nordbys kjøpesenter, Gekås i Ullared, diverse Godis-fabrikker osv. vet at dette er billig, meget bra, og et enormt utvalg!

Gi oss svenskepriser og like stort og allsidig utvalg over hele linjen i Norge – også på kjøtt, snop, nytelsesmidler, drikkevarer og klær, så vil «Harry-handelen» avta av seg selv! Men inntil det skjer: Vi nordmenn handler i Sverige som det passer oss, – også i årene som kommer!

Redaktørens merknad: I løpet av de 20 årene som jeg selv har bodd i Strömstad, så er det ingen tvil om at grensehandelen har økt formidabelt. Den er nesten blitt doblet etter at motorveien var ferdig i 2005. Mye er billigere i Sverige, dvs. i grensetraktene grunnet stor konkurranse. Norske næringsdrivende i særlig matvarebransjen, kunne tjent atskillig mer om de hadde senket prisene. Det igjen hadde gitt flere kunder og nye arbeidsplasser.

Dessverre har det alltid vært slik i Norge at det må være stor fortjeneste i alle ledd før varen når kunden, som til slutt får regningen. Da sier det seg selv at man velger å handle der hvor maten er billigst. Mange har tatt til ordet for at man må redde de norske nærbutikkene, men disse har ikke en sjanse til å konkurrere med de store kjøpesentrene. Og dermed går stadig flere dukken. Det igjen medfører økt trafikk til store sentre utenfor byene eller over grensen til Sverige, dvs. for dem som ikke bor så langt unna.

Høye priser på det meste medfører også økt smugling og annen kriminalitet. Det forundrer meg at ikke norske politikere fortsatt har skjønt dette. ”Kanskje vil det (ytterligere) gå både vinter og vår”. Red.