Norge priser seg ut igjen, og grensehandelen øker

Publisert 21.9.2023
Foto og montasje: Sfm.no

Onsdag den 20.9.2023 foretok sfm.no en aldri så liten svipptur til Svinesund på svensk side av den gamle grensebroen. Allerede på nedoverturen rundt kl. 11.00 fra Oslo, var det en jevn trafikk mot Sverige. Vi ville sjekke påstanden om at en del norske produkter som eksporteres fra Norge til Sverige, kan innkjøpes for omtrent halve prisen av den norske.

Vi valgte spesifikt å se nærmere på prisen på nordmenns favorittsjokolade, Freia sin gode gamle Kvikk Lunsj. Det vi fikk bekreftet var at påstanden er helt korrekt. Vi kunne handle inn en 6 pack med denne sjokoladen til en stykkpris på SEK 7,50 (kurs 0,97) i norsk favør. I Norge er prisen pr. stk. rundt NOK 15,00. Det finnes mange eksempler på hva grense-handlere sparer av penger på norske produkter som eksporteres fra Norge til Sverige.

Vi sjekket også prisen på en av Sveriges favoritter når det gjelder kaffe, Zoegas av typen Skånerost. I Sverige (på Maximat) kostet en pakke på 450 gram SEK 64,90. I Norge tok Norgesgruppens Meny NOK 129,- for den samme kaffen i juli måned i 2023. Våren 2022 var faktisk prisen i Norge (på Kiwi) NOK 73,-. Men så måtte Norge selvfølgelig skru prisen opp til nesten det dobbelte etter at lønns- og pensjonsoppgjøret var bragt i havn. Resultatet ble at varen ble tatt ut av sortimentet ifølge en meget pålitelig kilde. De fikk ikke solgt noe mer av den – naturlig nok.

I dag den 29.9.2023, valgte også finans-eliten i Norges Bank og atter igjen skru opp styringsrenten, som om det ikke var nok med «åger-virksomheten» som landets nasjonalbank allerede har foretatt seg, og tross sterke advarsler fra økonomer med hodet sitt fortsatt i behold. USA var klok nok og stoppet en videre renteoppgang. Samtidig blir NOH stadig mer bekymret over at grensehandelen med Sverige igjen øker, men nekter fortsatt å innse at det er deres egne medlemmer, som av ren grådighet, har hovedansvaret for inflasjonen de selv skaper. Snakk om å skyte seg selv i begge bena – igjen og igjen.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ