Norge som feriedestinasjon?

Publisert 13.9.2023
Foto: Sfm.no/Jan Hansen

På grunn av «ekstrem-vær» noen steder ble det i år slik at nord i landet fikk man det meste av finværet- men ble det likevel en suksess? Selv om man sammenlignet været i nord med fjoråret- da Nord-Norge så å si regnet vekk – så kan man vel si at2023 ble et greit plaster på såret. At man noen steder så mer folk enn vanlig er jo positivt -men hvor mye penger la folk igjen etter seg der de i år ferdes?

Vil helst parkere gratis med bobil

Flere og flere investerer nå i bo-biler og campingvogner- og en del av disse finner frem til et sted der man kan parkere gratis- all den tid at tilrettelagte steder er fullbooket. Jeg skjønner også de som finner seg et sted for å parkere gratis – noe annet skulle bare mangle. Dette er rimeligere enn at man «tok inn på hotell» e.a. da dette ikke alltid er kalkulert inn i feriekostnaden. Dette må vi nok belage oss på å se mer av.

Dette er og blir en naturlig konsekvens av at det tilrettelegges for dårlig – og at de tilrettelagte steder blir en smule for dyr for folk. Da vil man vel se mer av det man kaller for «vill-camping»- som enkelte misliker sterkt- noe man ikke bør- nettopp fordi at i det som regnes for utmark o.l., så gjelder friluftsloven og skal være tilgjengelig for alle. Dette finns det folk som ikke skjønner og at det finns de som IKKE vil skjønne det- all den tid det finns mennesker til som ser ut for å være født kverulant?

Feriere så billig som mulig

Norsk friluftsliv har rettigheter som strekker seg langt selv om man ikke bør campere «på trappa til» hus eller eiendom der det er synlig at det ikke bør forekomme. Ellers så står man ganske fritt for å «hospitere». Hva kan så en feriegjest oppleve i Nord-Norge?  Jo -en helt unik natur – overraskende «elementer» som det å ramle frempå en elg- eller en rein før man vet ordet av det -eller for den del se en ørn på filmhold. Hva gjelder naturopplevelser i nord – så er det vel en mangelvare for å leie seg en grei båt om man tar sommerens ferie slik at man kan får noen fisk på kroken?

Det er vel ikke alle steder at ei fiskestang holder om man står på et svaberg for å finne seg et gratis måltid? Man bør ikke kimse av at mennesker som vil feriere så billig som mulig ønsker å gjøre det? Jeg kaller sånt for «eget næringsvett»? Det betyr vel at det er mulig å få til en mer naturlig og billigere måte å utøve en feriereise på? Det er det vel ikke noe galt i? Er det da så forbasket påkrevet at man skal ta de dyreste feriereiser til andre land? Nå som ditto prisstigninger – rentehevinger vi ikke vet hvor stopper – er vel denne formen for ferie – i alle fall- noe å tenke på.

Noen skor seg på turisme

Men så er Norge et land med værfenomen man ikke kan forutsi- så ser men at i år var muligheten større i nord enn i sør??Men så vet man også at i nord der har jo ikke kommuner lagt nok til rette for at folk har muligheter nok -man reklamerer altfor lite hva man har å tilby? Da hjelper det lite å promotere steder i tv-ruta heller- når noen legger stopper for at folks kal kunne se og få en opplevelse av nettopp slike naturskjønne steder som det man har i nord. En rundtur i en ribb i noen minutter er det tingen?? Koster det ikke litt mer enn det smaker?? Men som skyssbåt for å se på nært hold det man ønsker – var det noe?

Noen vil jo sko seg på turisme – men andre igjen ser jo at noen rimelige grønne ferie-fristelser om man vil ha en sånn med «noe attåt»? Det er muligheter nok – uten at man kverker andres lommebok? Det er vel ikke påkrevet å utdype alt – men det er faktisk muligheter rett foran føttene på folk som har noen kunnskaper, man kunne bruke i forbindelse med opplevelser man kunne kombinere med naturopplevelser man ellers ikke får med på «kjøpet» hvor man samtidig har muligheter for litt «matauke» midt i en ferietid sammen med stille og rolig natur som er helt gratis.

Når kredittkortet lyser rødt

Hvorfor ikke åpne øynene og se alle de muligheter man har rett foran ens øyne? MÅ man på død og liv bruke penger man strengt tatt ikke behøver å bruke, eller tror noen at det er tøft å ha dette å skryte av når man kommer tilbake til jobben og hverdagen hvor man i lunsj-pausen må skryte litt av hvor man har vert, og hva man gjorde i sommerferien – høstferien – eller vinterferien? Jeg ser for meg at dette heller er en privatsak? Sånt merkes vel også mest blant barna når man kommer tilbake i barnehage- skole- og videregående.

Er det egentlig flaut å fortelle om naturopplevelser enn at mamma og pappa kommer snus-blakke hjem etter en ellers trang til å la pengeboka eller kontoen tømmes, for at man tyr til for dyre opplevelser som gjelder og at man har brukt kredittkortet til det lyser rødt? ER det lurt i lengden? Er nå tiden inne for at folk bør se hva man har i Norge, og heller ser hva små ting kan gi en av naturlige og gode opplevelse, enn at man kommer hjem for nettopp å jobbe livet av seg for å dekke opp kredittgjelden som ferien har skylden for. Man har jo frivillig satt seg i en slik situasjon, og som da oppleves som en dårlig samvittighet? Dert kan umulig kjennes godt?

Ellinor Nerbø