Er norsk hjemmelaget brød best?

Publisert 31.7.2017

Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ/Senior)
Foto: JH Media

Rent historisk har det norske melet alltid vært attraktivt for våre svenske naboer. Slik har ikke tilfellet vært for danskene, noe som naturlig nok har å gjøre med lange avstander. Fortsatt ser vi som bor i grensetraktene at svensker handler mel i Norge til brød og bollebaking, men ikke i like stor utstrekning som før. Mye av årsaken har vært kronekursen.

I dag er det et ganske så variert utvalg av brød å få kjøpt på begge sider av grensen. Det virker også som at svenskene ikke lenger er like glad i sitt søte brød som tidligere. Hos eksempelvis ICA Kvantum i Strömstad, får man i dag kjøpt dansk rugbrød som er bakt på deres eget bakeri, men også Pågens danske rugbrød som er bakt i Danmark og importert ferskt. Prisene er heller ikke avskrekkende.

Jeg personlig sverger fortsatt til norsk hjemmelaget grovt brød. Årsaken er at mye av kjøpe-brødet i både Norge, Sverige og Danmark inneholder en del korn og frø som jeg ikke synes er så veldig godt. For en tid siden sveivet jeg sammen en blanding av to sorter mel, gjær, salt og vann. Jeg var ganske så spent på resultatet. Tro meg når jeg skriver at det ble et godt brød, og som vi siden har bakt mange av. For de som vil teste dette, så ser oppskriften slik ut.

1 kg. Grovt sammalt hvete.
½ kg. Hvetemel
1 pose tørrgjær
2 teskjeer salt
1, 2 liter vann

Bland det hele godt sammen og la deigen heve et par timer i romtemperatur. Del deigen siden i to porsjoner og bak den ut. Legg den siden i smurte bakeformer. La deigen stå og heve igjen til den har nådd kanten av bakeformen. Sett så formene inn i en forvarmet stekeovn på 200 grader. La så brødene steke i en time. Når de er ferdig stekt, ta dem ut og smør toppen på brødet med kaldt vann, ikke smør eller annet fett. Så la dem stå til de er avkjølt. Dette brødet smaker svært godt med smør eller vanlig margarin og ekte norsk brunost. Smaklig måltid.