Er norsk politi altfor skytevillig?

Molde. Publisert 2.12.2016
Av Ellinor Nerbø
Arkivfoto: Olav Martinussen

I noen situasjoner så vet vi at kriminelle noen ganger må stoppes. Derfor så innførte Norge at norsk politi skulle få bære våpen.

I ettertid så har man sett at det i flere og flere tilfeller går galt. Men det er ikke bare med våpen det går galt for norsk politi, det er også «avslørt» at feile grep i arrestsituasjonen har endt med hals-grep man strengt tatt ikke har lov å bruke har vert brukt. At politiet ikke klarer «å holde maska» i arresttilfeller slik man har trent på er litt uforståelige.

Manglende trening?

Det trenes også skyteteknikk, og det gjør mange enda mer fortørnet over at vårt politi i noen tilfeller kan virke å være vel «skyteglade». Når politiet står overfor en eller flere personer med våpen, som man antar bevisst ønsker å skyte på politiet, så skal man vel strengt tatt være så trent i slike situasjoner at man skal psykologisk sett kunne «lese de man ser har et våpen i hendene», og gjøre de absolutt riktige avgjørelsene for å tone ned situasjonen FØR man selv trykker på avtrekkeren?

Når man så er i en situasjon hvor nødvendigheten tilsier et angrep, skal man vel forvisse seg om at man ikke setter seg i en situasjon at man må la sine egne etterforske hva som har blitt gjort feil og som gikk «fryktelig galt», som nå i Kristiansand?? Men det er nok flere steder det gikk galt og hver gang så «frikjennes» norsk politi? Altså – man har ikke trent godt nok i forveien.

Lære fra TV?

Det kan kanskje høres rart ut, men se heller på hvordan man samtaler i en forhandlings-situasjon i noen kriminalfilmer som man har sett på TV, kanskje noe knep kunne være lurt å ta med seg derfra? I dette siste tilfellet skal ikke jeg konkludere, men utgangspunktet for nyheten da den kom, gav ikke tilliten til politiet i noen «forsterket forstand» om jeg får si det slik: Jeg sitter fremdeles med det inntrykket av at vi har et meget skyteglad  politi, dessverre, tilliten er fortsatt meget laber.