Norsk pris- og renteøkning er en farlig utvikling!

Publisert 15.7.2022 (Oppdatert)
Foto: Colourbox

Hva var det ganske mange advarte mot før lønns- og pensjonsoppgjøret for 2022 var klart, og som siden har bevist at de fikk helt rett. Nå har det igjen oppstått et stort gap mellom begge oppgjørene. Den reelle prisøkningen ifølge SSB er på 6,3 prosent i forhold til 3,8 prosent lønns- og pensjonsøkning, for ikke å snakke om 75 – 100% økningen på drivstoff. Om ikke strømstøtten hadde vært der, ville gapet vært enda større.

Og Norges Bank ivrer etter å få sette opp rentene ytterligere «for å dempe prispresset». Det vil igjen medføre at neste års lønns- og pensjonsoppgjør blir enda tøffere og kravene vil eksplodere. Og jo mer folk flest presses rent økonomisk, jo større blir risikoen for økt bråk og uro også på arbeidsmarkedet. Historien vil gjenta seg fordi hverken politikere eller de med annet ansvar vil lytte til folket. Støre & Co kjører med stilen «vente å se». Vente på hva da, julenissen?

Den kraftige norske pris- og renteøkning er en farlig utvikling. Grådighetskulturen i den norske fjellheimen har bevislig eksplodert, og ikke mange av de (u)ansvarlige synes å være villige til å få til radikale endringer. Dette bare bekrefter det ganske mange tusen borgere og innbyggere i Norge allerede har påpekt over lang tid. Mange kan i dag ikke leve av det de har i netto inntekt. De må ty til mathjelp fra både Fattighuset og Frelsesarmeen. En gedigen skam for landet som hevdet at det var det beste å leve i. Hvem skal gi dem som ikke klarer seg det de mangler, slik at også deres regnestykke går i balanse?

Er det da egentlig så rart at folk igjen valfarter over svenskegrensen, for også å kjøpe en del norske varer som er billigere der enn i hjemlandet. Og så hyler norsk næringsliv (ofte med NHO i spissen) om at de taper store summer hvert år på nettopp grensehandel. Forstå det den som vil. En ting forstår i hvert fall alle, og det er at de skal kunne leve å bo normalt av det de har i inntekt. Om ikke det rekker, så har den norske staten et meget stort ansvar for å sørge for at slike får dekket inn differansen.

God sommer til dere alle sammen, og et genuint ønske om bedre tider for alle og enhver, og helt uavhengig av deres politiske ståsted.

Med vennlig hilsen
Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ
Ansvarlig redaktør