Publisert 14.5.2025
Foto: iStock
Det sies at norske bunader sys i utlandet, og Thailand er mest «utbredt» for denne jobben. Rart det da, der er de jo flinkere med håndarbeid enn vi er det her i landet? Hvem av den yngre generasjon (de under femti) kan dette med broderier? Svært få vil jeg tenke, man lærer ikke sånt i «formingstimer» som det nå heter i norsk skole. Knapt at de klarer å strikke seg et ull-skjerf til vinteren setter inn?? Heller ikke gutter lærer å dreie en stolfot mer. Knapt lage en «husmor-krakk» slik som man gjorde før.
Så var det da det med denne bunaden. Er den slik den var skapt fra den dagen denne ble godkjent som norsk bunad? Nå tukler man med helheten i dette, det er ikke lenger ekte bunad, det fuskes over en lav sko, og det bokstavelig talt, når man setter en «bunads-klemme» på en løpesko! Altså på en joggesko, og det skal bli til en bunads-sko? Man sier jo at det er mye man skal få se før øya ramler ut, men det er det nok noe i det ordtaket.
Et slikt stas-plagg skal være rent og pent slik det er ment til, og ikke rukes som et «fuskeplagg» man lefler med som om det er et annet plagg enn det det er ment for! En nasjonaldrakt, et plagg som har noe med tilhørigheten din å gjøre, du er da norsk? Dette er en norsk tradisjon slik som i andre land som har sine nasjonaldrakter. Selv våre samer har jo sine stedbundne drakter, men de skjemmer ikke ut sine med all slags vas og fjas!
Selv om man vet at en og annen oldemor syr bunad til oldebarnet, så gir man en gave som er evigvarende og som kan gå i arv fra datter /bestemor/ oldemor inn i evigheten? Herre-bunader også på samme måten. Men så er dette da et dyrt plagg (å kjøpe fra Husfliden?) som er importert fra utlandet, som «kanskje» ikke helt samsvarer noe bunads-mønstre slik de i utgangspunktet skulle være. Sånt er bare trist. Noen sverger til billigere «utgaver» kalt festdrakt, som man også får kjøpe noen steder slik som hos Spar Kjøp.
Ellinor Nerbø