Norske medier og amerikanske valg

Bergen. Publisert 28.10.2016
Av Wilfred Høsteland
Illus.foto: Colourbox

USA har vel stort sett stilt med temmelig brukbare presidentkandidater i etterkrigs-årene, med høyst respekterte og dyktige navn som bl.a. Eisenhower, Kennedy, og mange flere.

NRK og hovedtyngden av norsk presse har gjennom årene etablert en tradisjon med å både latterliggjøre og kritisere USA – ikke minst når det gjelder presidentkandidater. Norske medier – gjerne med NRK i spissen vet jo alt så mye bedre enn amerikanerne selv, ser det ut til – tror de! I følge den franskboende skatteundrageren Gro Harlem Brundtland er det jo som kjent typisk norsk å være god!  Hva hun dro Norge inn i under sin regjeringstid (bl.a. Schengen-ulykken) får være en annen sak.

Reagan og Gorbatsjov

Da Ronald Reagan stilte opp, begynte norske selvgode medier for alvor å spre møkk. Tenk – å stille opp med en presidentkandidat som bare var en middelmådig skuespiller fra Hollywood. Det var nærmest skandaløst, i følge NRK og pressen. Reagan var dessuten «for gammel» – den eldste kandidat til da. Det ville ikke gå. Men hva skjedde? Sammen med Sovjetunionens eneste demokratiske leder gjennom tidene, Gorbatsjov, klarte disse to å gi kommunismen i Øst-Europa dødsstøtet – og Sovjetunionen med. De gjorde begge en strålende jobb. Og Ronald Reagan ble en svært avholdt president også blant demokratene i USA, og står også i ettertid som en av de store og beste presidentene i USA i nyere tid. Da tiet NRK og andre norske medier.

Det er vel en kjensgjerning at det republikanske partiet i USA før de siste valgene har stilt med ekstremt dårlige president-kandidater. Først med denne «barbiedukken» fra Alaska ved forrige valg (husker ikke navnet i farten), og nå med Donald Trump. De må da kunne stille med noe bedre enn disse to alternativene hvis de virkelig er interessert i å få presidenten. Ikke det at Hillary Clinton er noen ideell kandidat heller, men hun har i hvert fall solid erfaring både som presidentfrue og utenriksminister – pluss fra stillingen som guvernør i New York.

Trump blir ikke president

Nå er det Donald Trump som får gjennomgå i norske medier, som dels bruker hans eget språk m.h.t. karakteristikker – som klovn og idiot. Slike sitter der sannelig mer enn nok av både i NRK, TV2 og norske aviser! Alle – også Donald Trump har noen bra synspunkter, men der er vel ikke mange i Norge som ønsker ham som president – heller ikke undertegnede. Det var både artig og spennende når Trump stilte som kandidat, men det gikk ikke lang tid før han skjøt seg selv i begge bena, så faren ved ham som president er nok allerede over.

Men lærdommen for norske medier får være at – ikke minst fra tiden da Ronald Reagan var presidentkandidat – at den norske fordømmelsen lett kan komme til skamme. Det gjorde den nemlig ettertrykkelig den gangen! Så bare en kort og alvorlig ment henstilling til samtlige norske medier: Sitt ikke på pedestallen og fordømme andre nasjoners kommende ledere (og mulige kommende ledere) – før de har fått anledning til å vise om de duger eller ikke!  Donald Trump blir ikke president – og Hillary Clinton er heller ikke beste valg, – men hun vil utvilsomt klare oppgaven som verdens mektigste politiker!  Norsk selvgodhet står for fall.  Det er nemlig langt fra typisk norsk å være god!