Den norske pressens ”bompenger”

Publisert 29.1.2018

Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ Senior)
Foto: Skjermdump VG

Vi kjenner alle til uttrykket ”nok er nok”. Nå kan vi legge til ”nok får aldri nok”. Det handler om de høyst irriterende nettabonnementene som omtrent alle landet aviser opererer med. Det sier seg selv at man ikke kan abonnere på en hel haug med aviser i løpet av et år.

Så mye koster årsabonnement på nett for noen av landets riksaviser.

Verdens Gang: NOK 199,- pr. måned, pr. år NOK 2.388,00
Aftenposten:    NOK  199,- pr. måend, pr. år NOK 2.388,00
Dagbladet:       NOK   79,- pr. måned pr. år. NOK    948,00

Årsavgiften totalt for alle disse tre avisene beløper seg altså til kr. 5.714,00. Skal du da ha en egen lokalavis i tillegg, så kan du legge på ytterligere ca. kr. 2.400,-. Og vipps så er du straks oppe i over NOK 8.000,- pr. år.

Det er jo en del penger det da er snakk om, og mange vil ikke ha råd til å bruke så mye for å lese aviser på nett. I tillegg kommer jo internettleie og mobilavgifter. En felles avgift på maks kr. 500,- i året for alle nettaviser burde vært innført. Så kunne den norske pressen dele denne mellom seg, og eventuelt få et tilskudd fra staten. Sistnevnte vil jo også at befolkningen skal bli litt klokere, og da bør man ikke legge inn økonomiske bremser som hindrer inntak av kunnskap. Få derfor bort dagens ”bompenger” for pressen.