Olje & gass styrer verden

Publisert 1.10.2023
Foto: Colourbox
Ytring!

Klimapanelet vil at forbrukersamfunnet skal redusere utslippet av klimagasser. Det innebærer bl.a. at vi som trenger våre fossilbiler, må tenke nytt, og tvinge oss selv til å bruke elbil – selv om produksjonen av elbilen og de enorme lithium-batteriene forurenser langt mer. Klimapanelets eksperter, diplomater og politikere gjør derimot ingenting med dem som faktisk styrer det hele: olje- og gass-selskapene og deres mafia-liknende toppledere. Oljen skal nemlig brukes først!

Verdens transportbehov på veiene hadde sett helt annerledes ut, dersom de virkelig gode oppfinnelser hadde fått lov til å settes i masse-produksjon. Fått lov? Av hvem da? Av de som allerede nevnt styrer verden – de som tjener stort på å utvinne og selge det sorte gull – oljen og gassen. De vil nemlig ikke ha nye oppfinnelser som truer deres enorme inntekter, uansett hvor mye de enn sparer klimaet og miljøet. Jeg nevner tre eksempler:

På midten av 80-tallet leste jeg en dokumentar i Readers’ Digest (Det Beste) om en oppfinnsom bilmekaniker i USA. På fritiden arbeidet han i sin garasje med noe han hadde hatt idéen til lenge. Etter noen uker kjørte han bilen sin ut av garasjen. Naboene gjorde store øyne, da mannen tok sin hageslange og fylte tanken. Så startet han og kjørte på jobb. Etter få uker ringte det på døren hans en kveld, og utenfor stod tre mørkkledde herrer. De kidnappet mannen, tegningene hans, bilen og verktøyet. Mannen ble tvangsansatt hos et stort oljeselskap, hvor han skulle holdes under oppsikt. Bilen med oppfinnelsen, tegninger og utstyr ble parkert i selskapets enorme hvelv, og en fra ledelsen sa til mekanikeren: «Din oppfinnelse er genial, men skal ikke settes i produksjon før oljen er nesten oppbrukt! Ellers vil den ruinere verdensøkonomien!»

Rundt 2015 kom det japanske firmaet GENEPAX ut på gaten i Tokyo med en liten 2-seters bil som gikk på vann, med påskriften H2O Power. I reklamen lovet de verdens bilfolk vidunderbilen som gikk på rent vann, sjøvann, kaffe, te osv. Ikke lenge etter kom noen med makt og beslagla hele greien. Hele dette vanvittig bra prosjektet ble lagt lokk på.

Og tredje eksempel: I bydelen Åsane i Bergen fulgte en bergenser tegningen til hvordan bygge om en bensinmotor til vanndrift, som ligger på internett. Han fylte tanken på sin gode, gamle Chevrolet Blazer med vann, og brukte bilen i flere uker. Siden så ikke naboene mer til hverken ham eller bilen.

Er det ikke på tide at statsledere i verden slutter å være marionetter for olje-magnatene, og lar vannbilene komme i produksjon? Jeg bare spør!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.