Ønsker man å bevare bygdene?

Publisert 16.9.2022
Foto: Smf.no

Overskriften krever vel at man spør om NLF-systemet har stengt for muligheten for levende bygder? I dette systemet er det ofte man blir konfrontert med byggeforbud – og da på steder der det ferdes svært lute folk. Langs hele vår kyst har man øyer der det før bodde mange folk, men som nå er så å si folketomme, og svært få bor fast. Man snakker om at «man har datatilgang nok i en jobb, og at man kan bo hvor som helst, men legges det til rette for det?? Neppe. Likevel så snakker man i politikken om atman kan bo der man vil – men da under en del reguleringer som ikke bidrar til denne bo-lysten akkurat. Altså, man motsier seg selv som politiker??

Selv om man ville videreføre det som foreldre eller besteforeldre-generasjonen» gav opp og hvor de ikke fant forutsetninger nok for å se atman likevel kunne klart det- da de ikke kunne vite at fremgangen som neste generasjon fikk ta del i- likevel er slik at det ikke er grunnlag for «syt og klag»- men som er lett å ty til. I dag når man ser og har tilgang til enklere måter å løse «vanskelige oppgaver» med- så ser man likevel flere problemer enn hva som er tilfelle.

Folk i dag er vel derved å si at man er litt for bortskjemt?? Det å slite bitte litt for eksistensen selv med hjelpemidler man i dag har muligheten for og tilgang tiler det vel ikke SÅ vanskelig som det ser ut til-selv på ei øy. Hadde det vært så ille å produsere poteter på ei øy som i stedet for holder på å gro igjen?? NEI mener jeg.. Man snakker fra politikerhold om matberedskap- men å ta i bruk de muligheter som finns ser helt umulig ut?? Årsaken har nok noe med «reguleringer» å gjøre, og hva folk får lov til?? Men man legger heller kjepper i hjulet- og hva mener man da -egentlig??

Problemet er jo NLF-systemet. Alle skjønner jo at noe blir litt mer «vanskelig» på en øy, men hva da med «brukstilskudd» som er så lett for noen å få og andre får ingen om man skulle prøvd??Det trenger ikke være så vanskelig, det tar bare litt lengre tid…. Det samme gjelder om man skal vedlikeholde det man har på ei øy. De trenger man litt mer av ordet «planlegging»- se sine muligheter- og følge dem. Bare der har folk ikke sett hva planlegging kan bli til?? Det gjelder heller å se hvilke muligheter man har uansett hva man gjør eller ønsker å gjøre.

I dagens opphetede teknologi – finns det da umuligheter?? Tvilsomt. Det er bare en hake da- kostnaden som følger teknologien. Det heter jo at «pengene snakker og rår»- men som politikere bør man ikke miste gangsynet av den grunn.ER det blitt sånn nå da-da basisvarer som før var en selvfølge- nå er blitt grisedyrt? Mat, strøm, trevirke, data og den slags nå blir sånn over natta et luksusproblem?? Noen av disse vil man nok for de som har muligheten- sørge for selv i fremtiden takket være en teknologi som går fortere enn fordøyelsen! Ikke alle er rustet for å dansetango med lysets hastighet.

Ta banksystemet- snart så kreves det en økonomisk professoratutdannelse for å motta og å bruke penger- om noen i det hele tatt VET hva ordet penger er for noe?? Satt litt på spissen-men dog? Dette får følger for en kommunes økonomi også så vel som for privatfolk?? NÅR sprekker boblen, og alle blir til julebaksten fattigmann- noe de unge knapt vet hva er?? Det som gjenstår er vel å se om jeg får rett?? Man snakker om å «ta Norge i bruk»- men da spør jeg-til hva da når man ikke har fagfolk til å utføre oppgaver som trengs?? Da MÅ det gå galt til slutt-Norge utarmes! Da er veien til diktatur ganske så kort- vent å se.

Ellinor Nerbø