Østenfor sol og vestenfor måne

Publisert 12.8.2019
Foto: Sfm.no

Det var en gang en by i et lite land høyt oppe mot nord. Byen var til og med hovedstad i det lille landet. Og i byen var det et yrende liv, mennesker på vei til og fra jobb, til forretningsmøter, til skole og barnehage, de skulle levere varer og gods av alle slag – og nesten alle brukte bilene sine til de tusen gjøremål. Og folket i det lille landet var glade og lykkelige, for de hadde både olje og gass, for det måtte jo bilene ha, dersom alt skulle gå som smurt.

Ute i en av de store skogene bodde gnomene. Det var små, sinte vesener som våget seg inn i den trivelige byen, og de gjorde alt de kunne for at menneskene der skulle forstå hvorfor gnomene bestandig var så sinte. Og av hittil ukjente årsaker klarte gnomene å overtale dem som styrte i byen til å høre på seg. Gnomene ville ha slutt på all biltrafikken, og de maste og gnålte om at folk måtte bruke batteri-biler eller sykle! Ja, gnomene klarte å fortelle folk på gnome-språket at innen 2030 skulle det bare være lov å sykle og bruke batteri-bil i hovedstaden!

Men det var noen ting de små gnomene ikke hadde fått med seg der ute i skogen hvor de kom fra. De nye Euro-6-motorene forurenser nesten ikke, og nå kommer Euro-7-motorene, og de er utslippsfrie! Og egentlig slik gnomene vil ha det i 2030! Og i tillegg hadde en viktig ting til gått gnomene hus forbi: Det å lage en batteri-bil krever 3 ganger så mye energi som å lage en vanlig bil – altså med kullkraft og atomkraft, og med blod, svette og tårer fra fattige fedre og barn i Afrikas silicium-gruver, hvor råstoffet til batteriene blir gravd ut med håndkraft! Og i tillegg har ikke gnomene forstått at næringslivet i hovedstaden går til grunne, når all kjøring og parkering blir nærmest umulig!

Gnomene stiller til valg om noen uker. Og DET er ikke tull en gang! Så er det å håpe at glade mennesker i hovedstaden – og i andre mindre byer i det lille landet – IKKE stemmer på gnome-partiet! Det blir i så fall ris til egen rumpe! Men én ting har gnomene fått med seg: Verste forurensnings-kildene på kloden er vulkanene! Så nå har gnomene fått med seg som punkt 1 i deres valgprogram, at de vil sette kork i alle vulkan-kraterne! Dette blir greier å se fram til!

Terje Haugom