På do med AtB

Publisert 25.2.2022
Arkivfoto: Sfm.no (Innfelt: Privat).

Tillitsvalgte, verneombud og innkjøpsansvarlige i VY ble nærmest sjokkert når toalett ikke skulle være i langrutebussene. Pensjonistpartiet tok opp saken i fylkestinget. Det ble fremdeles kjøpt buss med do. AtB begrunnet dette med at passasjerer skal sitte fastspent i sitt sete når bussen kjører. Dette var et meget dårlig argument når det finnes rasteplasser og stoppeplasser.

Jeg kan ikke forstå at det ikke er lov å gå på do når bussen er i fart. Det er sikkert mange som føler seg brydd hvis man må spørre om bussen kan stoppe for at man må på do. Hvordan mener AtB at slike dobesøk skal foregå på en måte de kan kalle trafikksikker. Skal man trykke på stoppknappen, holde seg til førstkommende stoppested og rope framover at man ikke skal av, men på do?

Toalettet brukes av mange på hver tur. Det er lenge å sitte på bussen i flere timer uten å ha mulighet til å gå på toalettet. Etter at Helsebussen ble lagt ned så må mange pasienter til og i fra St. Olav ta vanlig kollektivt og de har ofte stort behov for toalettbesøk både på grunn av medisinering og sykdommer.

Det er lov å bruke hodet. Man venter ikke til bussen har stoppet helt før man løsner på beltet og henter bagasjen. Man gjør det mens bussen er i fart. Det må være mulig å gå på do uten å varsle hele bussen om at man må late vannet eller gjøre noe stort. Dobesøket kan gjøres i det stille og mens bussen kjører mot målet.

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting