På kjøretøy skal storfolk kjennes!

Bergen 25.7.2016

Av Terje Haugom
Foto: Mercedes Reklame

Hvorfor kjøpe så dyr bil? En brukt Maybach-utgave av Mercedes står og står, og ingen vil kjøpe den. Men hvem er det egentlig som har bruk for en bruktbil til 2 millioner? Eller en ny bil til 2 millioner, for den saks skyld? Det finnes så mange herlige bruktbiler til en rimelig penge, fantastiske doninger – uten computer og all verdens tullete luksus, med forgasser og god plass i motorrommet, og med liten sjanse for at sensorer, lamper og dippedutter gjør at bilen må inn til elektronisk reparasjon for den minste ting! Til og med vinduer som kan sveives! Herlig!

«På kjøretøyet skal storfolk kjennes» het det i gamle, gode dager. En del personer prøver fortsatt å holde liv i dette lille ordtak, og det ser man hver dag ute på veiene: Dyre farkoster med masse «prestisje», som oser av at «her ser du gutten som har god råd». Farkoster som hverken i stil og eleganse er i nærheten av 50- og 60-tallets elegante drømmebiler, der karosserikunst og interiør var på høyde med Leonardo da Vinci o.a. Det var kunstnere, ikke data-programmer! Nå er det kjedelig aero-dynamikk, kompakthet og kompliserte elektroniske løsninger som preger såpestykkene som ruller rundt, der du kanskje får klemt inn en koffert på tvers bak baksetet, og må ha svart likkiste på taket!

Bruktmarkedet bugner av gode biler til langt under 100.000 kroner, hvor du – med litt innsikt – faktisk kan gjøre en god del selv under panseret! Men bevares, – trenger du barskap i baksetet, DVD-kino, separat aircondition for baksetet, massasjestoler osv., så vær så god – bruk millionene dine (banken sine?) på super-kjerra, og sug til deg nabolagets beundrende blikk, der du cruiser av gårde. Selv trives jeg godt med 2014 Skoda, og 1982 Mercedes (m/ forgasser).