På rett vei

Publisert 4.3.2024
Illustrasjonsfoto: Coulorbox

Røyking i Norge er på vei ned. Ca. 700.000 personer er i dag registrert som røykere. Det er 700.000 for mange. Tobakk – i enhver form, også snus – er et vanedannende narkotikum, og målet må være å få alle dem som er slaver av tobakk over i et sunt liv – uten tobakk. Det hjelper lite med dødninge-hoder og sterke advarsler på pakkene.

Skal Norge friskmeldes, må snus og tobakksvarer forbys solgt, og totalt vekk fra alle typer salgssteder. Smugling foregår, og er vanskelig å bli kvitt. I tillegg er det galskap å avkriminalisere narkotika som f.eks. cannabis til eget bruk. Tobakksindustrien og Sør-Amerikas «moon-shiners» (små narkotika-produsenter skjult i jungelen) er meget vanskelig å bli kvitt.

Det er hele tiden myndighetenes og politiets korrupsjon og motvilje mot å miste godene de får under bordet som umuliggjør total destruering og nedleggelse av slik virksomhet. Men Norge kan bidra med å gjøre markedet mindre attraktivt! Med stor helsegevinst som resultat! Det vil koste mye abstinens, men det må jo bli litt verre, før det blir bedre! De som blir sinte, vet at jeg har rett.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.