På vei inn i en uønsket revolusjon!

Bergen 9.9.2016
Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Media forteller oss at vi nå er i ferd med å få bølgen av den 4. industrielle revolusjon innover oss. I dette ligger at vi – mennesket – skal få enda mindre å gjøre på, mindre å tenke på, mindre å bestemme selv.

Roboter med kunstig intelligens – og intelligente datamaskiner – skal nå overta mange av de oppgaver som vi – mennesket – har klart så utmerket godt selv. Til nå. Hvem har spurt oss – mennesket – om vi ønsker dette? Om vi i det hele tatt trenger dette? Og hvem har gjort skikkelige analyser på hva som skjer med mennesket som ikke lenger skal få bruke sin egen hjerne, sine evner, anlegg, og egne krefter – til å løse og utføre de utfordringer hverdagen gir oss?

Se bare hva «i-phone» eller «smart-telefonen» har gjort med livet til de aller fleste av oss. Nyttig? Ja visst! Vi kommuniserer elektronisk døgnet rundt, vi trenger ingen handlelapp i butikken, verden har vi med oss – overalt og døgnet rundt. Digital rusavhengighet kan – for menneskets utvikling og intelligens – være like skadelig som alkohol og narkotika. Man legger sitt liv og hele sin eksistens i hendene på Facebook og Google. Ta meg! Bruk meg! Gjør hva du vil med meg! De første klinikker for denne epidemien er allerede i full drift i USA. Og flere trengs, og de kommer. Her også. Vi er sløve, og ser ikke faren som ligger i denne «utviklingen». Alle har det jo, så derfor må jeg!

Er vi virkelig villige til å legge all vår tanke, vår gjerning, og vår gjøren og laden i hendene på ingeniørene, som jager etter den enorme profitten som ligger i å skape kunstig behov for unødvendige og passiviserende ting, hos milliarder av nysgjerrige, «up-to-date» mennesker? Hvorfor slipper vi dem til på «markedet» i det hele tatt? Det kalles «utvikling», men er i virkeligheten passiviserende, hjernevaskende og destruktivt for det tenkende mennesket. Det er i høyeste grad berettiget å si som stemmen i GPS’en: «Snu – hvis det er mulig!»

De første ulykkene med «førerløse, selvkjørende biler» i USA er et beklagelig faktum. Robot-plenklippere – som får tusle og gå om natten – har tatt livet av flere smågnagere og pinnsvin. Bare for å nevne noen av konsekvensene av «den fantastiske utviklingen». Og flere kommer! Kan ikke alle disse ingeniørene omskolere seg til bønder og fiskere, og la det som er igjen av menneskets eget virkeområde være i fred? Slutt å skape unødvendige, tullete ting ingen trenger!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.