Pinsebevegelsen med fiendtlige holdninger?

Publisert 11.01.2023
Foto: Colourbox

Apropos likestilling.

I NRK TV dukket det opp et innslag som ga meg frysninger. Lederen for Pinsebevegelsen i Norge hevdet at «kvinnen skal underordne seg mannen». Tenke seg til at slikt gammel-testamentlig visvas skal gjelde i et kirkesamfunn i vår moderne tid! Dette minner litt om det Paulus uttalte under et møte, hvor kvinner pratet sammen og dermed forstyrret mennenes møte: «Kvinnen skal tie i forsamlingen». Et utsagn som har hatt stor betydning for mange kristne menneskers holdning til kvinnelige prester.

«Mannen skal være hyrde!» Joda, salig Paulus ante nok ikke hva hans utsagn i den sammenheng fikk å bety senere i kirkens historie, mht. hvem som skulle få lov til å forkynne Guds ord og være ledere for menigheter. En lignende oldtids-holdning finner man også hos islamister, hvor kvinner kun skal lage mat og føde barn – basta! Og være tildekket!

Det må være lov å reagere på slike samfunns- og likestillings-fiendtlige holdninger! Gud har skapt kvinne og mann som likeverdige mennesker, dog med forskjellige naturgitte, anatomiske gaver. Og med tenkende, intelligente hoder. Det bør være en stor oppgave for tenkende, intelligente kvinner og menn å bekjempe slike holdninger som jeg har beskrevet her. Vi menn har ingen rett til å behandle våre – eller andres – kvinner som underdanige! Uansett religiøs eller ikke-religiøs bakgrunn!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.