Planlegger atomkraftverk i Øygarden

Publisert 26.4.2024
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det arbeides med planer for et atomkraftverk like sør for Kollsnes i Øygarden kommune. Det må være lov å ha tanker omkring dette. Og vi som er godt voksne husker med skrekk og gru Tsjernobyl, der feil i kjølesystemet resulterte i overoppheting med katastrofal eksplosjon og brann. Det radioaktive nedfallet ble registrert så langt som i reinsdyras beite i Finnmark.

Det som forundrer meg er, at – selv om Norge er på 3. plass i verden for naturlige forekomster av det radioaktive grunnstoffet Thorium, og som har samme virkning som Uran og Plutonium, men IKKE kan ned-smeltes og eksplodere, – ingen tar dette opp på seriøst plan i debatten. Under mosen i Telemark ligger flere hundre tusen tonn Thorium, som kan hentes ut og brukes som brennstoff i reaktorer til å produsere atomkraft. India er kommet lengst i forskning og bruk av Thorium til atom-energi. Hvorfor går norske fysikere og ingeniører ikke alvorlig inn for å ta i bruk det ufarlige Thorium? Da kunne vi hatt mange atomkraftverk i Norge. Et samarbeid med India må prioriteres!

En sprengnings-ulykke med Uran i Øygarden ville gjort hele kommunen, Askøy, Nordhordland og det meste av Bergen ubeboelig i 50 år. For ikke å snakke om tap av liv, og strålingssykdommer med dødelig utgang som følge. Her må pådriverne i saken vite hva de planlegger! Med Uran eller Plutonium KAN man IKKE være sikker! Feil kan skje. Det viser historien.

Bil-ingeniører har allerede prøvd effekten av Thorium i testbiler. En mini-reaktor i motorrommet kan drive elmotorer i 100 år, med kun en liten Thorium-stav på 8 gram. Og bilene går som andre elbiler. (Videoer på Internett.) Det er nå på tide å ta spørsmålet om Thorium-drift med i diskusjonen om atomkraftverk i Øygarden, og Norge for øvrig.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.