Plast til besvær eller nytte?

Publisert 2.10.2023
Foto: Colourbox

Nå har prisen på handleposer steget til nesten en femmer for hver pose når du handler i en butikk, uansett hvilken. Skal man så se på hva som er innpakket i plast, så er det jo nesten alt man kjøper. Store varer som små varer, også matvarer, er pakket inn i denne plasten. Snakker noen om at en paprika har plast rundt seg eller en agurk, selv en kålrabi(kålrot) har også plast eller voks rundt seg. Klasetomater like så eller så ser du plastbeholdere med lufte-lokk selvsagt i plast.

Vet folk at denne emballasjen har med prisen på varen å gjøre eller vet man det ikke – som kunde? Selv poteter er pakket i plast selv om de også selges i løs vekt. Nå så jeg for noen dager siden at Euro-Spar har tatt i bruk kasser med sort lokk for poteter i løs vekt, slettes ikke for tidlig det, men like ved siden av ligger innpakkede poteter i plast like fullt i lampelyset, samme med gulrøttene, og enten de ligger i en kjøledisk med lyssetting rett på varen eller om den ligge andre steder i butikken.

Man snakker om plast-søppel, men fremdeles så selger man poser for brød i både papirpakning og i plastpakninger, og i flere størrelser etter hva man ønsker å bruke disse plastrullene til. Altså!! Man «krangler om plastsøppel», men fortsetter likevel produksjonen. Dette blir som med avgifter, man betaler for det man får enten man vil det eller ei, avgifter trigger staten og vi betaler gladelig. Noen som protesterer? Selvfølgelig ikke når det er produkter som man kan bruke flere ganger til det ikke er ok lengre. Da kastes det vel i plastsøpla – eller?

Så har vi da søppelposene for matsøppelet, de er jo også i plast. Men nå er de visst laget av «bioplast» hva nå det er for noe? Disse skal også ha «begrenset holdbarhet» hva man nå mener med det? Kan våre «forståsegpåere» forklare hva man mener med det? Det hadde vert særdeles morsomt å få vite.

Ellinor Nerbø