Publisert 11.5.2018
Av Wilfred Høsteland
Illus.foto: Colourbox
Etter den nå verdensberømte hvalen som strandet på Sotra med magen full av plastposer, har tydeligvis Norge og resten av den siviliserte verden våknet opp for alt plastavfallet som er i sjøen og som flyter i land. Det er bra. Den stakkars hvalen døde ikke forgjeves. Det ble en absolutt berettiget vekker.
Miljøpartiet de grønne (MDG) og en del andre ønsker plastposene bort. Rema 1000’s sjef Reitan, bebudet i nyheter 4. mai at de skal kutte ut de nåværende posene med en type som visstnok er 30-40% mer miljøvennlig – hva nå det måtte bety. Jeg går ut fra at plast er plast uansett. Men hva skjer hvis alle plastposene forsvinner? Det ble opplyst at folk flest bruker brukte plastposer til husholdningssøppel for slik å kunne kaste det i containerne på rensligste måte. I følge forskriftene skal jo søppel pakkes inn slik at det ikke flyter utover og samler rotter og at fuglene får tak i det. Da er absolutt plastposene det beste man i dag har til formålet.
Å gå tilbake til papirposer ville gi visse (u)praktiske problemer. Å bære varer hjem i regnvær i papirposer, ville lett kunne ende med at posene revnet av væte og varene ble strødd i gaten. Rema 1000 selger en angivelig billig type handlenett – antagelig ikke laget av plast (?!) – og folk er blitt oppfordret til å ta med egne handlenett eller en bag når de handler. Det kan være en løsning for mange, men man ville ikke da kunne kjøpe inn så mye om gangen som 4-5-6 plastposer rommer.
Jeg tror at plastposens tid ikke er forbi. Men at adskillige andre plastprodukter med stor fordel kan erstattes med tre eller annet materiale, er vel hevet over tvil. Det er egentlig merkelig – at når der dukker opp et eller annet «nytt» problem som på en eller annen måte har med moteordet «miljø» å gjøre, ender det ofte opp til det rene hysteri og ytterligheter. Kjør heller kampanjer om hvordan plastposene bør eller skal brukes etter hovedbruken – gjerne etter at de er brukt til å bære varer i 2-3 ganger. Det tåler de som regel. Med så mye avfall hver husholdning i dag produserer, er egentlig plastposen en nødvendighet rent praktisk.
Redaktørens merknad: Hos eksempelvis ICA Kvantum i den svenske byen Strömstad, får man kjøpt solide bærekasser av en slags plast med armering og ganske sterke håndtak, og som kan brukes ganske mange ganger. De tåler også meget godt vann. Når vi er inne på dette med søppel og dagens krav til effektiv kildesortering, så kreves det også at brukeren skal vaske og skylle alt søppel før det kastes i merkede containere. Det en kommune kan tjene penger på selger den, som eksempelvis brukt glass og papir (papp). Men kommunene tjener også ekstra penger på økt vannforbruk i forbindelse med kravet om rengjøring av søppel. Mange steder måles nemlig bruken av vann og selvfølgelig tas det ut avgifter, ellers ville det ikke vært norsk. Derfor bør enhver form for vannavgift fjernes og i stedet belastes den aktuelle kommunen. De kan ikke kreve å få både i (plast)pose og i (plast)sekk, og alle Norge har ikke millioner på banken som enkelte politiske kakser med store dieseldyr. Red.