Politikere (statsråder) er ikke alene om å plagiere!

Publisert 22.1.2024
Foto: Colourbox

Plagiering er slettens ikke noe nytt – folkens. Det vet vi som har drevet dette partipolitiske frie og uavhengige nettmagasinet i over 25 år (Start 1.1.1998). Gjennom alle disse årene har vi merket oss flere som har stjålet både tekster, illustrasjoner og bilder fra våre sider – til og med enkelte i norsk presse, men som siden fikk en nokså fet regning som de ikke hadde en sjanse til å bestride. Materiale fra våre sider ble gitt ut som deres eget.

Tillatelser/kildeangivelser ofte gresk for en del personer, og enten de nå er politikere, pressefolk, jurister, advokater, psykologer, vanlige privatpersoner eller annet. Det stjeles og plagieres over en lav sko av en del mennesker (copy and paste), slike som selv ikke gidder eller er kompetente nok til å forfatte eller skape sine egne verk. Ikke er dette bare forbudt ved lov, men også direkte frekt å gjøre.

På Facebook ser vi også daglig at folk stjeler bilder og tekster fra andre og gir det ut som sitt eget, eller de bruker samme unnskyldninger «ukjent skribent» eller «ukjent fotograf», eller gir helt enkelt blaffen i å oppgi kilder. Senest den 20.1.2024 oppdaget vi flere slike tilfeller på FB. Det er fullt mulig å be om lov til å dele materiale før man gjør det. Og de aller fleste som spør får et ja fra den som har opphavsretten, og så lenge de oppgir referanse/kilde. Greit å huske på for oss alle.

Jan Hansen, frilansjournalist MNJ