Problemet er ikke våpen, men kultur

Publisert 6.3.2018

Av Tore L Tangen
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ah, nå begynner de her også. De dukker opp like sikkert som fluer på lorten, disse folka som roper om våpenkontroll i USA, og nå har vi hatt en av disse folka her i Samfunnsmagasinet også. Skjønner ikke disse at de gjør opp treet katten har forlatt?

USA har våpenkontroll allerede. Ganske mye av det faktisk. Det har Norge også. Langt mer enn USA, men likevel kunne en heller berømt, eventuelt beryktet, Anders samle seg en våpenmasse stor nok til å ruste ut en liten hær, og dro på sommerøystur for å more seg. Ingen våpenkontroll i Norge var i stand til å forhindre denne mannen i å gjøre Arbeiderpartiets sommerøy om til en slagmark, så hvordan skal noen våpenkontroll i USA kunne forhindre de stadige skolemassakrene «over there»?

Bare se på de mer aktive personlighetene i kampen for våpenkontroll i USA. De står foran kamera og lager vannflommer fra øynene mens de gauler om mer våpenkontroll. Men når kameraene blir slått av, tar de villig opp de samme våpnene de vil ha vekk fra samfunnet sammen med noen millioner dollar for å leke helt og skyte på alt som rører seg, akkurat slik disse folka de etter sigende ikke liker.

Deres gauling blir litt tom når man tenker på hva de lever av. Disse folka lever av å lære befolkningen at Tramteatret hadde rett: Det enkleste er pistol. Da blir det ikke så veldig rart at unge folk i Amerika, som ikke liker at naboen er spanjol, løser problemet med pistol.

Problemet er ikke våpen, men kultur.