Proppe-folket

Publisert 23.8.2018
Av Terje Haugom
Foto: Colourbox

I dåpsgave fikk de nettbrett. Første skoledagen var nyeste smartphone med i sekken. Med propper, – så valpen kunne høre på favoritt-musikken sin til enhver tid. Siden første stund fikk de håpefulle sitte med øynene festet på nettbrettet sitt – så lenge de ville. Da var de i hvert fall stille og rolig! Ikke noe mas med kjøring til fotball, svømming, buekorps – you name it! Fysisk aktivitet var bare pyton! Det var nettbrettet og mobilen som betydde noe! Microsoft & Google – det var heltene i livet!

Konfirmasjon? Jeg?? Lære om Guid og Jesus og sånn, – når jeg allerede hadde to guder fra før! Mobilen og ipad’en! Vel, – kanskje ikke så dumt likevel, for da får jeg masse penger til den aller siste modellen av mobilen jeg ønsker meg! Den jeg har er jo et halvt år, og utgått på dato! Klart jeg må ha ny! Så, okay…

Noen av dem som var blitt litt mer moden i knollen, fant ut at for ikke å råtne helt på rot, kunne en joggetur hver 14. dag være noe, – med musikk i ørene, selvsagt! Så jogget jeg bortover, med de nyeste hifi-proppene dundrende i ørene. Alle andre skulle ikke bry seg! Biler, syklister – de kunne bare føkke seg! Hvis noen tutet, eller plinget med sykkelbjella, skulle de f… meg få høre det! Forstyrre meg og musikken min! Fy f…!

Daglig oppstår dette problemet. Sløve folk med propper i ørene, som ikke bryr seg katten om andre på veien. Går, jogger – eller også sykler – midt i veien, bedøvet av den såkalte musikken sin, i en egoistisk trance, – og tror de er konge på veien! Til samfunnets beste bør det innføres trafikkregler som forbyr slik atferd i trafikken – uansett hvor. Og med politiets anledning til å gi bøter og konfiskere proppene! Blir noen av disse sløve påkjørt, er det ingen grunn til å tvile på hvem som faktisk har skylden!

En annen side ved dette er, at foreldre og skolen bør kjenne seg forpliktet til å lære barna hvor viktig det er å ikke misbruke disse digitale avgudene. I ungdommen er et sunt og aktivt liv viktig. I motsatt fall melder fysiske og psykiske forfall og plager seg altfor tidlig, og folk i sin beste alder vil etter hvert fylle opp våre sykehjem! De «sosiale» medier er fantastiske ting, ikke sant?