Publisert 20.1.2025
Foto: iStock
På Nidaros nettavis 14.januar 2025 leste jeg en artikkel om ambulansetjenesten som har 800 oppdrag i året som handler om psykiske syke. Ambulansepersonellet ved St. Olavs Hospital i Trondheim, driver med psykologisk førstehjelp, samtidig som de roer og betrygger pasientene og gir dem et håp om at det blir bedre.
Skremmende høye tall
Frem til 18. desember i 2024, hadde ambulansetjenesten til St. Olavs Hospital vært på 878 oppdrag knyttet til suicidal adferd og selvskading.
Klinikksjefen ved klinikk for akutt- og mottaksmedisin uttaler at selvmord er et av våre største folkehelseproblem. Det er jeg enig i. Men da er det rart at vi ikke har psykiatriambulanser slik som i Bergen og i Stavanger. Der har de hatt dette med suk-sess.
«Ikke nødvendig i Trondheim»
Gruppeleder i Pensjonistpartiet i Trondheim Svein Otto Nilsen tok dette på et møte i Helse- og velferdsutvalget 14.august 2024 etter et politisk innspill fra meg. Da svarte Byråd for sosiale tjenester Christianne Bauck-Larssen at det ikke var nødvendig med slike ambulanser i Trondheim. Dette trodde verken Svein Otto eller jeg noe på. Jeg var selv til stede på møtet. Vi er sikre på at det er den økonomiske biten det står og faller på, ikke behovet.
Svein Otto Nilsens forslag fra august 2024: I mange byer blir psykisk syke ofte trans-portert av ordinære ambulanser med en uniformert politi til stede. Bak ambulansen kjører det en politibil. Flere steder i Skandinavia har det derfor kommet egne psy-kiatriambulanser. Psykiatriambulansen har rullet i Bergen og omegn siden 9. mai 2005. Helse Bergens enhet for transport av psykisk syke har vært modell for både svensker og nederlendere. Stavanger har også hatt ordningen i mange år.
Stor inspirasjon flere steder i Europa
Flere har latt seg inspirere av Bergen og Stavanger. Både i Amsterdam, Stockholm og København har de etablert slike ambulanser etter at både Göteborg og Stockholm hadde prøvd dette ut, besluttet politikerne i Region Skåne i Sverige å gjøre det sam-me i en toårsperiode. Samtidig fikk Malmö universitet spørsmål om å gjøre en studie av pasientenes, pårørende og helsepersonellets opplevelser av møtet med denne tje-nesten.
Resultatene fra pilotprosjekt er nå kjent Intervjuer med pasienter, sykepleiere og pårørende er tydelige. De opplever en stor forskjell. Både pasienter og pårørende uttrykte at de følte seg tryggere. De opplevde seg sett og hørt og sykepleierne tok seg tid med pasientene. Pasienter som tidligere ikke frivillige hadde ønsket å bli med i ambulansen til sykehusbehandling, ble nå med uten bruk av tvang.
Godt samarbeid med politiet
Det uttrykkes en lettelse når psykiatriambulansen kommer og de bruker spesial-kunnskap til å trygge situasjoner, bygge relasjoner og roe pasientene så fort som mu-lig, I studien fra Skåne viste det seg at teamet i psykiatriambulansen utviklet et godt samarbeid med politiet. Politiet kunne enten henvende seg til
psykiatriambulansen for å få hjelp, eller de fulgte med ambulansen. De holdt seg der-imot i bakgrunnen og ventet i tilfelle ambulansepersonellet trengte hjelp. Det legges frem en sak hvor man ser på muligheten til å etablere Psykiatriambulanser også i Trondheim.
Pensjonistpartiet i Trondheim kommer til å fortsette denne kampen for å få etablert egne psykiatriambulanser også i Trondheim. Når de har hatt dette i flere år både i Bergen og Stavanger med suksess i flere år, så bør vi kunne få dette i Trondheim. Til og med politiet i Trondheim har ønsket dette i flere år. Da synes jeg det ikke er mer å tenke på.
Thomas Lysø
Medlem i bystyregruppa til Pensjonistpartiet
Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiets bystyregruppe i Trondheim