Psykologisk værmelding

Publisert 5.3.2021
Foto: Colourbox

Tidens psykologiske værmelding er at det meldes om store mengder prematur (umoden) frykt som kolliderer med store mengder konsekvens frykt. Den såkalte rasjonelle frykten skvetter rundt både i den ene og den andre gruppen. Den emosjonelle frykten eskalerer både her og der. Hele landet er til tross for gode forhold langt utover det normale i verden, preget av frykt og det strømmer adrenalin i elvene og kortisol regner på oss. Mediene skremmer oss og vi skremmer oss selv og hverandre.

De ulike typene frykt sørger for en polarisering mellom to hovedgrupper på tvers av familier, arbeidsplasser og grupper. De to ulike frykter skaper tordenvær med forakt og sinne. Dette bidrar til turbulens og polarisering. Hele landet utgjør en gruppe, og nå er det meldt om at gruppen er utrygg, for frykten deler seg på tvers av mindre grupper som familier, arbeidsplasser og gamle, etablerte grupper. Polariseringen skaper fraksjonering. Videre blir det utpekt syndebukker og det blir “kill the leader”. Lederne blir redde for å gjøre feil, og det er dessverre mer sannsynlig å feile når det er fokuset.

Heldigvis er det utsikt til at det som har stått i ro nå viser balanse, og at flere går til sentrum og skaper mer likevekt slik at alle kan se klarere. Når klarværet starter vil folk nyte det og gleden vil være en lettelse. Lettelsen vil føre til at det er lettere å puste og alle vil ventilere stille og fredlig. Alle i landet bryr seg, men de har annerledes fokus. Alle er redde, men de er redde for forskjellige ting.

Det er to ulike frykter jeg vil ta for meg her, og den ene er den frykten vi ikke trenger å trene på eller forberede, men som nettopp slår automatisk til når det er reell fare her og nå. Det er ikke gyldig å reagere på en situasjon med dette, da det går for lang tid og det kommer ut som aggresjon, bekymring og angst. Dette er reptil frykten, da det er den som er fantastisk når det skjer en reell situasjon som skal lede oss i “fight, flight eller freeze”. Dette er noe vi bruker i akuttsituasjoner, og det vil lede til konflikter om vi lever ut denne over tid.

De som er redde for å dø og går i overlevelsesmodus, eller kopler frykten til tanken om noen kjære skal dø, kan oppleve smerten denne frykten gir over tid. Da er vi statiske og står fast, eller med andre ord aktiverte og i alarmberedskap. Denne premature (for tidlig i aksjon) frykten setter klarhet og planlegging ut av spill. Stress og frykt skaper en kjemi i kroppen av hormoner som adrenalin og kortisol, og med dette i blodet vil faktisk ikke visse hjerneceller og mønster samle seg og feste seg. Det er i slike tilstander av høyt stress at vi  kan gjøre og si dumme ting, eller overreagere. Et lite eksempel er da jeg en gang så båten jeg skulle ta gjennom kjøkkenvinduet, og la osten i veska og lommeboka i kjøleskapet. På grunn av stresset var jeg i et ressurssvakt modus og tilstanden var handikappet.

Som coach for næringslivet er jeg godt vant med å trene ledere på å holde roen uansett og til tross for kriser og problemer. Dette betinger at de forstår hvordan hjernen er ment til å reagere og jeg sørger for at de kan forvalte både kontroll, makt og frihet, samt tenke både analytisk og fenomenologisk – eksistensialistisk. Ved å se ting i ulike aspekt, perspektiv og med full kontakt og tilstedeværelse i seg selv kan de være klartenkte og rolige til tross for at det stormer.

Den andre frykten er den vi kjenner når vi forholder oss til reelle konsekvenser av at arbeidsplassen går tapt, oppsigelse, konkurs eller av døde byer som følge av at alle er innestengt. Denne frykten skaper også uheldige konsekvenser av adrenalin og kortisol i blodårene, stress og sinne. Disse bryr seg også om de som er syke og risikerer å dø dersom de får en ekstra belastning enten det er den ene eller andre sykdommen. Penger styrer folks hverdag i vårt samfunn. Folk trenger slikt.

Uten penger rakner alt. Slik er det bare. Så livet og alt fungerer best i balanse med trygghet og tillit. Så pust, ro ned og gjør noe du har behov for. Jeg kan anbefale en god bok, en fin film, morsom film eller gå en tur ute i naturen. Til dessert kan du unne deg nærkontakt med en du er glad i eller som du bryr deg om. Da vil det deilige hormonet oxytocin strømme gjennom blodårene og sette i gang gode selvhelbredende prosesser i livet ditt (det du er fra topp til tå).

Her kommer en psykologisk værmelding som kommer til å skje etter nevnte polarisering: Folk begynner å lengte etter finværet som de har opplevd før. Alt vil falle på plass igjen. Det er meldt om at polene vil trekke seg sammen i sentrum, og som en tornado som presses gjennom en trakt vil alle komme ut mer samlet og fokusert med en ny forståelse om hva som betyr noe og hva som gir mening. Alle vil se at alle hadde rett og at vi skulle forvaltet det hele samlet. Det er meldt solskinn med glede og kjærlighet. Alle vet nå at alle skal dø en gang, og de ser på hverandre med et respektert blikk. Alle forstår mer enn noen gang at de faktisk har en sjel / spirit eller en levende gnist som har sin retning og at alle har superkrefter som at de kan velge, forestille seg og fokusere på det som er godt.

Av Korona tapene fikk vi ny vekst og renselse. Vi setter pris på livet, hverandre og det som betyr noe. For tap som blir bearbeidet og akseptert, blir mer modenhet, innsikt og ny kunnskap og erfaring. Gi aldri opp mening og drivkraft!

For balanse og klarhet,
Linda  Nordskog
www.mentora.no  www.bergenhelhetsklinikk.no