Ikke rart at det skjer mange trafikkulykker i Norge!

Oslo 15.11.2016
Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ/Senior)
Arkivfoto: JH Media

Pressen må alltid sensurere nummerskilt på bilder av biler i tilfeller som dette. Burde det være lov å offentliggjøre nummerskilt på biler hvor sjåføren bevislig opptrer svært uaktsomt i trafikken? Mange mener at det burde bli det – til skrekk og advarsel.

Det er ikke så rart at det skjer mange trafikkulykker i Norge grunnet uvettig kjøring. Vårt arkivfoto stammer fra riksvei 7 i Hallingdal, og er tatt på vinterstid hvor veibanen i tillegg var både våt og glatt. Vi ser en Volkswagen Transporter med en tilhenger som har kommet langt over i motsatt kjørebane.

Det som gjør en situasjon som akkurat denne spesielt farlig, det er at bilen er på vei inn i en høyrekurve med noe ujevn vei. En brå oppbremsing kan medføre at tilhengeren vrenger seg helt over i motsatt kjørebane, med de fatale konsekvenser det kan få for motkommende trafikk.

RV7 gjennom Hallingdal er ganske tungt trafikkert av både personbiler, busser, lastebiler og semitrailere. Ofte påtreffes trailere med ganske dårlige dekk både sommer, vinter, høst og vår.  De fleste tilfellene omfatter trailere fra Øst-Europa. Disse er blitt et rent mareritt for skandinavisk veltrente yrkessjåfører.

Utenlandske trailere har de siste årene også forårsaket mange stygge ulykker på norske riks- og fylkesveier. Et annet voksende problem er kjøring i påvirket tilstand både når det gjelder alkohol og andre rusmidler. Flere utenlandske yrkessjåfører har blitt tatt i Norge de siste årene. Så har vi tilfeller av bilførere som inntar sterkt reseptbelagt medisin med varseltrekant før kjøringen påbegynnes. Slike medisiner svekker helt klart kjøreevnen til en person. Politiets nye elektrovåpen har avslørt ganske mange ruskjørere.