Redaktøren i sfm.no: – Derfor skrev jeg boken!

Publisert 31.1.2018

Av Christer Johansson
Foto: Ole Texmo

Våren 2015 utkom boken med tittelen ”Når makteliten trues – Og ofrene knebles”. Bak utgivelsen står ansvarlig redaktør i Samfunnsmagasinet, Jan Hansen, en tidligere elev ved det svært så beryktede Bergens Guttehjem øst for Bergen. Barnehjemmet var ett av elleve barnehjem som Fylkesmannen i Hordaland gransket under årene 2001-2003. I juni 2003 forelå en særdeles knusende rapport, som ikke minst beviste flere av de påstander som bl.a. Jan Hansen og mange flere hadde kommet med på et tidligere tidspunkt.

Jan Hansens bok omhandler en rekke alvorlige forhold som ikke er en rettsstat verdig. Så langt har norsk presse vist en slags ”redsel” og ”frykt” for å omtale boken, men kanskje ikke helt uten grunn. Det viser seg at pressen selv har vært involvert i å spre usannheter om bl.a. Jan Hansen og et par andre personer som i sin tid var elever ved ”Bergens Guttehjem” i Hordaland. Her svarer Jan Hansen på flere spørsmål, også når det gjelder hovedaktøren, barnevernet i hans gamle hjemby Bergen.

Når kom du inn på tanken om å skrive bok om det som har skjedd?

– Ideen fikk jeg i begynnelsen på 1990 tallet, men jeg kom ikke i gang med manuset før i 1995.

Hvorfor tok det da hele 20 år før den kom ut?

– Selve manuset i boken er den tøffeste oppgaven jeg noen gang har begitt meg inn på. Jeg måtte legge det bort gjentatte ganger, og fordi det vekket opp så mange djevelske minner fra mine nesten 5 år på det beryktede barnehjemmet.

I et tidligere oppslag som sfm.no ble felt for i PFU, hevdet du at en av elevene på Bergens Guttehjem, og som ble navngitt, misbrukte ditt manus for egen vinning. Kan du forklare dette nærmere?

– I korte trekk handler det om en tidligere elev som også jeg var sammen med i to år på barnehjemmet, og som på 1990 tallet hevdet at han ville skrive bok. Da lot jeg ham få låne mitt manus. Jeg kunne ikke i min villeste fantasi tenke meg at han senere skulle misbruke innholdet for egen vinning. Det var nettopp det han gjorde. I sine skriverier til PFU klarte han nemlig å avsløre sine egne kjeltringsstreker. Da kom det klart fram hvem som egentlig hadde løyet om sitt opphold på barnehjemmet, ingen andre enn ham selv.

Hva skjedde med vedkommendes ”bok” da?

– Den boken kom aldri noen gang ut. Selv satt kjeltringen igjen med en ganske så fin erstatning fra både stat og kommune, etter å ha løyet flere mennesker huden full, ridd på flere hester, samtidig som han spredde flere alvorlige løgner om både meg og flere andre via en tidligere journalist i Bergens Tidende.

Mener du at Bergens Tidende har ødelagt for flere av dere på noen måte?

– Uten tvil. Bergens Tidende har ødelagt ganske mye både for meg og flere ofre ved det tidligere Bergens Guttehjem, ikke minst bidratt til å stille tre av oss tidligere elever i et dårlig lys. Det hele er totalt utilgivelig og vil aldri bli glemt.

Fikk Bergens Tidende senere nye fakta på bordet om dere som det ble løyet om?

– Ja, det har avisen fått for lengst ved flere tilfeller. Men flere tidligere redaktører har nektet plent å rette opp skaden, ikke minst komme med en uforbeholden unnskyldning for sin råttenskap, og for å ha brukt en alkoholpåvirket person som ett ”sannhetsvitne”. Jeg rister bare på hodet av det hele. Det er rett og slett helt absurd og surrealistisk.

I din bok angriper du flere myndigheter og særlig barnevernet, hvorfor?

– De som leser boken vil raskt skjønne hvorfor.

Du hevder fortsatt at barnevernet løy grovt i din sak?

– Derfor skrev jeg boken. Barnevernets kriminalitet omfatter bl.a. ren dokumentforfalskning. I tillegg kan jeg også bevise både politisk og juridisk råttenskap og justismord, begått mot bedre vitende av flere instanser, byråkrater og politiske topper. Det er ren og skjær galskap alt det som har foregått.

Hvordan har salget av boken gått så langt?

– Først nå begynner det å ta seg litt opp og det i seg selv er oppløftende. Men jeg kommer aldri til å tilgi norsk presse for den gjennom råtne behandlingen de har gitt en av sine egne. Man bør ikke skrike høyt om ”pressefrihet” og ”ytringsfrihet”, ikke når man selv er med på å kneble andre sannheter og fakta, som for den ”systemtro” pressen alt for ofte sees på som politisk ”u-korrekt”. Det blir bare for dumt og rett ut sagt patetisk.

Hvor kan denne boken kjøpes?

– Den kan kjøpes direkte fra forlaget www.licentia.no eller via de fleste nettbokhandlerne som www.akademika.no m.fl.