Reis med buss, men kryss veien på eget ansvar!

Vänersborg. Publisert 4.10.2016
Av Jan Hansen, frilansjournalist (NJ)
Foto: JH Media. Kart: Västtrafik AB

Svenske politikere på tvers av flere partigrenser, er også flinke til å anbefale folk flest til å la bilen stå, og i stedet reise kollektivt. Sfm.no har vært en tur i den svenske byen Vänersborg og sett litt på byens tilbud på offentlig transport. Den fungerer for så vidt bra.

Intet overgangsfelt

Mellom byene Vänersborg og Trollhättan går eksempelvis rutebuss linje 64 hvert kvarter fra tidlig på morgenen til sent på kvelden. Reisen tar omkring 45 minutter. Nå er det ikke alltid at samarbeide mellom lokalpolitikere, kommuner og kollektivselskap fungerer optimalt. Reisende fra Fredriksbergsgatan i Vänersborg, må eksempelvis gå hele 2×450 meter for å komme til busstoppet som ligger på den andre siden av veien, dvs. dersom de skal ta bussen i retning Trollhättan eller omvändt. Overgangsfelt eksisterer nemlig ikke ved busstoppene.

041016-bilde-2-til-sak-01

Også problemer for hotellgjester

Like ved bussholdeplassene på Frederiksbergsgatan i Vänersborg, ligger også hotellet Best Western Arena. Det var dette hotellet sfm.no benyttet under vårt besøk i byen. Hotellgjester som eksempelvis kommer med bil fra E45 (Karlstad) eller vei 44 (Uddevalla), får ikke svinge til venstre og inn til hotellet dersom de kommer fra Vänersborg sentrum.

Arenas hotellgjester får heller ikke kjøre ut fra hotellet og svinge til venstre når de skal mot Trollhättan. Noen utenlandske turister som sfm.no snakket med, syntes dette var ganske irriterende og dumt. De mente det var svært lite miljøvennlig og måtte kjøre nesten 1 km ekstra for å få snudd for å komme på rett side av veien.

En ansatt ved hotellet ga også uttrykk for at kommunen burde tenke litt annerledes når de ønsker flere turister til byen. Det er dessuten 50 km/t fartsgrense på denne veien. Merkelig nok så er det satt opp trafikklys og fotgjengerfelt for både syklende og gående ved det store helsesenteret Vänersparken. Dit må gående hotellgjester gå for å få krysset Edsvägen på en sikker måte, rundt 450 meter. På dette stedet er det også busstopp på begge sider av veien.